16 may 2024, 18:00 Kaleidoscope views 1445
Serghei Glazev - despre bule, piramide, o nouă ordine mondială și miracole economice. P. 2
16 may 2024, 18:00 Kaleidoscope views 1445

Serghei Glazev - despre bule, piramide, o nouă ordine mondială și miracole economice. P. 2

(Continuare. Începutul - la 14.05.2024)

În timp ce Occidentul era preocupat de menținerea pozițiilor de lider mondial, în spatele lui au crescut noi centre de forță, care degrabă vor începe să dicteze regulile de joc macroeconomic. Ce anume le-a ajutat să facă acest salt? Despre aceasta, în emisiunea «Цена вопроса» vorbește economistul Serghei Glazev, academician AȘR.

«Toate prognozele FMI sunt absurde». Cum se schimbă ordinea tehnologică mondială?

Despre provocările mondiale. În ciuda sancțiunilor, a restricțiilor fără precedent ca număr și nivel, care ni se impun, noi nu ne-am pomenit într-un spațiu fără aer, tăiați de tot și toate. Totuși, trei sferturi ale lumii se arată gata să lucreze cu Rusia. Care-s principalele provocări ale economiei mondiale, de care trebuie să ținem cont? Aici e multă ceață adusă de FMI, Banca Mondială și toate aceste organizații occidentale, cărora le place să raționeze despre turbulență, ”ape neexplorate”, despre aceea că lucrurile merg altfel. Deja un deceniu după criza financiară mondială totul merge altfel, nu cum au crezut ei. Ei au un terci încap, și le este frică. Ei nu pot prezice nimic. Luați pronosticurile FMI - toate-s absurde! Mă mir de ce ministerele rusești încă mai folosesc pronosticurile FMI, dacă deja de un deceniu ele nu costă nimic.

Și de ce este așa? Pentru că ei nu văd schimbările cardinale din structura economiei mondiale. Nu-i destul că aceasta trece deja la o nouă ordine tehnologică. Pentru a trece la ea, a fost nevoie de 15 ani de depresie, care ce-i drept s-a soldat cu Marea stagnare. Pentru că în țările occidentale alți oameni conduc băncile centrale. Dacă ei ar conduce ca la noi, în Occident ar avea loc Marea depresie-2 cu o cădere a producerii de 30-40%. Dar ei au pompat bani. Toți cunosc ameliorarea cantitativă – cea la care noi am renunțat – dar ei, datorită ameliorării cantitative la schimbarea ordinii tehnologice au transformat firesc Marea depresie în Marea stagnare.

Însă noi vedem clar din pronosticurile tehnologice: întregul complex de tehnologii nano - și bio-inginerești, de informare și comunicare, digitale – crește fulgerător cu 35% anual. Sub ochii noștri crește o nouă structură tehnică și economică. În paralel, are loc schimbarea ordinilor mondiale economice, se modifică sistemul de administrare, considerat etalon. La noi anterior a fost globalizarea liberală, și toate erau supuse liberalizării, - chipurile, vor veni investitorii străini, ne vor construi aici totul, vor face cum se cuvine, ca în casele mari, cum s-ar spune. Această iluzie s-a destrămat, dar în timp ce noi credeam în această prostie, aflați la periferia economiei occidentale, în spatele Rusiei a crescut «minunea economică a Chinei». De ce a crescut ea? Pentru că acolo există un sistem de administrare mai eficient. Acolo a fost creat un sistem principial nou de reglementare a economiei, care îmbină planificarea strategică cu autoorganizarea de piață, în care statul reglementează activitatea antreprenorială, reieșind din contribuția acesteia la creșterea producerii. Cei care soluționează reușit sarcina de creștere a producerii mărfurilor și serviciilor, și a veniturilor populației, obțin o creditare nelimitată. Iată compania Huawei, ca să nu mergem prea departe. Eu îi cunosc personal din a. 1993. Erau o cooperativă tehnic-științifică micuță, care asambla stații de telefon. Acum este un gigant mondial. De ce? Pentru că statul i-a acordat un credit nelimitat. Pe de altă parte, există numeroase exemple, în care statul lovește în speculanții care împiedică creșterea economică, în creatorii de piramide financiare și alții de felul lor, care împiedică creșterea economică, încearcă să se îmbogățească pe seama destabilizării. Adică, statul reglementează activitatea de antreprenor și controlează dur sistemul financiar, extinde creditele acolo unde ele duc la creșterea producerii.

Această îmbinare dintre planificarea strategică, concurența de piață, interesele naționale, activitatea economică externă, lipsa oricărui dogmatism, - tot ce duce la creșterea economică, este sprijinit.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
656 locuitori

Ivanovca este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frasin, Costești și Ivanovca. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Hîncești și la 76 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 656 de oameni. Satul Ivanovca a fost întemeiat în anul 1909.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.