10 march 2018, 12:45 Kaleidoscope views 11710
Cum a devenit dovleacul
10 march 2018, 12:45 Kaleidoscope views 11710

Cum a devenit dovleacul "găgăuz" operă de artă (Foto)

Calabash-ul (lat. Lagenaria siceraria) sau cum mai este numită "tigva" crește în Europa, America și chiar în Africa. În multe colţişoare ale lumii, inclusiv în sudul Moldovei, aceste legume bizare uscate erau folosite ca vase diferite timp de secole, limitîndu-se doar la această funcție utilitară.

Pictorul din Comrat, Piotr Vlah, încă la începutul anilor '70 a putut vedea în acest obiect al vieții cotidiene găgăuze un potențial pentru artă fără precedent și, de fapt, și-a dedicat toată viața creatoare vaselor din dovleac. Ba chiar şi-a făcut o plantaţie de astfel de plante în grădina sa şi asemeni lui Miciurin regla mărimea și forma viitoare a acestora. Apoi, prin metoda de autor de "ardere grafică", el a învățat să imprime pe tigvă ornamente și simboluri vechi găgăuzeşti, creînd un suvenir irepetabil, original și autentic găgăuz. După expozițiile de succes de la Chișinău, colhozul "Avangard" din localitate i-a alocat chiar lui Piotr Vlah un cîmp experimental pentru cultivarea acestei varietăți de dovleci, astfel încît acest meşteşug de artă populară să se dezvolte. Tigvele, pictate de Piotr Vlah, s-au răspîndit prin toată lumea, există în Franța, în Germania, în SUA și în Turcia.

Apropo, la turci tehnica de a confecţionare a obiectelor din tigve este considerată pierdută. Dar vasele din dovleac sînt ceva unic! În primul rînd, ele sînt foarte durabile și pot servi zeci sau sute de ani. În al doilea rînd, vasele din "dovleac" sînt de multe ori mai ușoare decît cele analoage din lut, chiar dacă aţi scăpat jos vasul, acesta nu se va sparge niciodată.

Timp de mai mult de 40 de ani, Piotr Vlah s-a ocupat de crearea și de popularizarea vaselor confecţionate din tigve. Pentru a-și publica cartea dedicată dovlecilor săi preferaţi, a trebuit chiar să-și vîndă atelierul de creaţie. În ianuarie 2012 Piotr Vlah a decedat, la vîrsta de 67 de ani.

Keywords:

dovleac

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1570
Populația:
1478 locuitori

Cişmea este un sat din cadrul comunei Pelivan, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 7 km de oraşul Orhei şi la 54 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1478 de oameni. Satul Cișmea a fost menționat documentar în anul 1570.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.