24 september 2017, 12:30 Kaleidoscope views 7189
Istoria succesului construit cu ajutorul aurului dulce (Foto)
24 september 2017, 12:30 Kaleidoscope views 7189

Istoria succesului construit cu ajutorul aurului dulce (Foto)

Astăzi vă invităm să cunoașteți un tînăr care și-a constuit o afacere de succes cu ajutorul aurului dulce.

La temelia succesului a pus un roi de albine prins din întîmplare. Ion Rău este originar din Talmaza, Ștefan Vodă, care a reușit să își construiască un adevărat regat al mierii după ce a beneficiat de un grant din partea Uniunii Europene.

Ion a sperat mereu să își deschidă o afacere în satul său de baștină, ca să muncească acasă, alături de soție și cei trei copii. Visul lui a început să prindă contur după ce a participat la un concurs de granturi finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii", implementat de PNUD.

Cu banii obținuți, peste 9.400 de euro, a cumpărat o sută de stupi, o centrifugă de stors mierea și alte utilaje necesare pentru afacerea sa dulce. Totul a început naiv, de un singur roi de albine și a crescut în timp pînă la o prisacă de nerecunoscut în care și-au găsit casa peste 130 de familii de albine, care reprezintă toată averea zumzăitoare a familiei Rău.

A învățat cum să își administreze afacerea pe parcursul celor 14 luni în care a beneficiat de serviciile unui consultant personal, angajat în cadrul proiectului. Cu ajutorul aceluiași specialist a însușit și regulile de bază ale gestionării afacerii. Ca să dezvolte constant afacerea, învață încontinuu, iar soluțiile le găsește pe Internet. „Studiez mult și, astfel, lumea albinelor devine tot mai clară pentru mine", spune bărbatul. Totuși, îi sfătuiește pe cei care vor să se ocupe de producerea de miere să facă un stagiu la o prisacă și să „fure" din meserie, chiar dacă asta ar presupune o lună sau două de voluntariat.

„Am încercat mai multe afaceri, dar în albinărit m-am regăsit pe deplin. Îmi place mult această meserie și am înțeles deja că își merită pe deplin investițiile de timp și bani", mărturisește Ion.

În calea sa spre succes, pe Ion îl susține soția. Pentru Veronica Rău afacerea înseamnă, în primul rînd, posibilitatea de a ține familia la un loc. „Nu mai sîntem nevoiți să ne gîndim la munca peste hotare. Putem lucra acasă. Vedem cum cresc copiii și asta e cel mai important. Pentru noi, afacerea înseamnă să fim acasă, alături de copii", a mărturisit Veronica.

E drum lung pînă cînd mierea ajunge pe mesele iubitorilor de aur dulce. Uneori, apicultorii petrec chiar și 14 ore pe zi printre albine. Vara efortul e mai mare, dar lucrul nu se termină nici în perioada rece, cînd trebuie să aibă grijă să fie rezerve suficiente de hrană sau să nu intre vreo rozătoare în stup.

Tot ce obțin e sută la sută natural. Mierea o scot de cîteva ori pe an și o vînd preponderent la Chișinău, iar la comercializare ajută Nicolae, fratele lui Ion.

Acum lucrează la amenajarea camerei de extragere – o încăpere specială unde mierea este scoasă din faguri și depozitată în vase. Aici muncește Nadejda, prima angajată la prisaca soților Rău.

La un an după ce și-au extins afacerea, au înțeles deja că vînzarea de miere le poate asigura un trai decent acasă.

„De cînd am mărit prisaca, nu avem nevoie să muncim în altă parte. Ne descurcăm cu ce cîștigăm acasă. E o afacere inteligentă care ne aduce și profit, și împlinire sufletească", spune Ion Rău.

În prezent își doresc să mai angajeze oameni sau să practice pastoralul. Asta ar însemna să transporte stupii de la un cules la altul în zone unde sînt plante în floare. Un alt vis e să își deschidă un atelier de tîmplărie pe lîngă casă. Astfel, iarna, cînd e mai puțin de lucru la prisacă, ar putea meșteri stupi pentru gospodăria lor și pentru vînzare.

Cei doi soți cred în viitorul bun al afacerii lor, deoarece consumul de miere crește constant, mai ales la oraș. Iar ca să estimeze cît de bogat va fi anul, nu au nevoie să aștepte pînă în toamnă, ci doar pînă la prima extragere de miere, cînd aceasta e pusă în borcane și transportată la piață sau la magazin.

Ion Rău este unul dintre cei peste 70 de tineri de pe ambele maluri ale rîului Nistru care au obținut granturi europene în valoare de pînă la 13.500 de euro pentru a-și crea sau dezvolta o afacere. Unul dintre avantajele proiectului este, potrivit tînărului, faptul că a avut ocazia să cunoască mai mulți tineri antreprenori cu afaceri similare, inclusiv în stînga Nistrului.

Source: noi.md

Keywords:

mierea , succes

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1489
Populația:
2233 locuitori

Şişcani este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Drojdieni și Şişcani. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Nisporeni și la 75 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2233 de oameni. Satul Șișcani a fost menționat documentar în anul 1489.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.