|
Luna este bogată în apă, potrivit unui nou studiu
Viitorii exploratori ai Lunii ar putea într-o zi să-și potolească setea cu apă de pe satelitul Pămîntului. Potrivit unui studiu publicat de revista Nature Geoscience, adîncimile astrului ar fi bogate în apă, relatează marți AFP.
"Am găsit semnătura apei peste tot în adîncimile Lunii, utilizînd datele din satelit", a declarat pentru AFP Shuai Li, de la universitatea Brown, din Providence, în SUA, coautor al studiului.
Timp de multă vreme, Luna a fost percepută ca un astru arid, de "o magnifică dezolare" sau "complet seacă".
Prezența apei pe Lună nu mai este însă subiect de dezbatere în prezent. Deja în 2008 cercetătorii au descoperit molecule de apă în interiorul bucăților de magmă aduse pe Pămînt de astronauții din misiunile Apollo.
"Rămîne de aflat dacă aceste eșantioane reflectă condițiile generale ale zonelor de profunzime ale Lunii sau reprezintă mai degrabă regiuni bogate în apă excepționale, anormale într-un sol 'sec'", a spus Ralph Milliken, tot de la universitatea Brown din Providence și coautor al studiului.
Utilizînd datele din satelit, cei doi cercetători au scos în evidență că depozitele vulcanice conțin cantități excepțional de ridicate de apă, provenind din adîncurile Lunii.
"Aceste zăcăminte bogate în apă sunt repartizate la suprafață, ceea ce dovedește că apă găsită în eșantioanele Apollo nu este un caz unic", explică Ralph Milliken.
Ipoteza cea mai larg răspîndită privind originea Lunii este aceea a unei coliziuni enorme între Terra și un corp ceresc de mărimea lui Marte, la puțin timp după formarea sistemului solar.
Descoperirea acestor cantități mari de apă naște însă o întrebare. Cum a putut supraviețui hidrogenul necesar pentru formarea apei temperaturilor extreme provocate de impact?
Potrivit studiului, zăcămintele conțin puțină apă (mai puțin de 0,05%), dar sunt enorme, putînd atinge pînă la 1.000 kmp. Așa se face că satelitul Pămîntului ar fi "suprinzător de bogat în apă", potrivit cercetătorilor.
Descoperire care ar putea avea o aplicație concretă în viitor. "Apa ar putea fi utilizată ca resursă la fața locului cu prilejul unei viitoare explorări", a declarat Shuai Li.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1770
- Populația:
- 6021 locuitori
Colibaşi este un sat şi comună din raionul Cahul. Colibaşi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Cahul și la 225 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 6021 de oameni. Satul Colibași a fost menționat documentar în anul 1770.
Comments
(0)