|
Putin împarte pămînt
Preşedintele rus a semnat luni o lege care, începând cu 1 iunie, va împărți pământ pentru oricine doreşte. Cu condiţia să fie cetăţean rus, scrie ziarul german Sueddeutsche Zeitung.
Conform proiectului de lege, statul va aloca „solicitanților de succes câte un hectar de teren, în Orientul Îndepărtat rusesc – și anume, în Yakutia, regiunile Magadan, Habarovsk, Primorie, Regiunea Autonomă Evreiască, precum și în Sahalin, Kamceatka și Ciukotka.
„Fiecare cetățean rus" poate obține terenul în folosinţă gratuită pentru o perioadă de cinci ani, în cazul în care este liber și nu este revendicat de către terți. Dacă pământul va fi utilizat conform destinaţiei propuse, la expirarea celor 5 ani va intra în proprietatea cetăţeanului. Dacă nu – terenul va reveni statului".
„Hectarul gratuit – sună destul de generos în vremuri de criză economică prelungită, și cu doar câteva luni înainte de alegerile pentru Duma de Stat" – relatează sursa citată.
„Și dacă ideea funcționează, va afecta datele demografice" – continuă el, explicând că în ultimii 20 de ani, populația de pe vastul teritoriu al Orientului Îndepărtat a scăzut cu aproape două milioane de oameni. Mai mult, legea interzice revânzarea terenurilor către străini. Statul rus este convins că grație noii legi populația din regiune va crește de șase ori.
Dar legea are și punctele sale slabe. Chiar și prietenul politic al lui Putin, fostul ministru de finanțe Alexei Kudrin, cu câteva luni în urmă a criticat ideea împărţirii pământului, spunând că este un „program populist". „Fiecare bucată de teren are nevoie de infrastructură, care nu există. Pentru a o construi va fi nevoie de o grămadă de bani" – a explicat el.
Și acest lucru este într-adevăr o problemă: pentru a nu încuraja corupția, pământul donat trebuie să fie la cel puțin 10-20 kilometri de oraș.
La rândul său, jurnalistul Valeri Fedotov crede că ideea guvernului este o simplă manevră de PR, care ar trebui să protejeze oamenii în subconştient de „expansiunea chineză" și să dea ceva cetățenilor în vremuri de criză. Chiar și ziarul „Moskovski Komsomoleț", de obicei susţinătorul lui Putin, a scris în tonuri mai degrabă sceptice, susţinând că suprafeţele împărţite sunt prea mici pentru a asigura o producție agricolă normală – în cel mai bun caz, posesorii vor putea să ridice câte un coteţ pentru găini sau să plaseze stupi pentru albine.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XX
- Populația:
- 22 locuitori
Vadul-Leca Nou este un sat din cadrul comunei Căzăneşti, raionul Teleneşti. Localitatea este situată la distanța de 40 km de orașul Telenești şi la 86 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 22 de oameni. Satul Vadul-Leca Nou a fost întemeiat la începutul secolului XX.
Comments
(0)