12 august 2011, 11:43 Kaleidoscope views 4840
12 august 2011, 11:43 Kaleidoscope views 4840

Cît de adîncă este Groapa Marianelor. Oamenii de ştiinţă dau acum un nou răspuns

Oamenii de ştiinţă au realizat cea mai detaliată reprezentare grafică a Groapei Marianelor, ocazie cu care au refăcut măsurătorile celui mai adînc punct de pe planetă. Astfel, punctul aflat la cea mai mare adîncime, numit Challenger Deep, a fost mutat oficial de la 11.034 la 10.994 de metri, scrie BBC.

Centrul de Măsurare a Oceanelor (CCOM) a condus această operaţiune pentru a determina cu exactitate ce bucată din întinderea oceanului Pacific aparţine SUA.

"Am măsurat întreaga groapă de la Dutton Ridge, punctul cel mai Nordic, la Yap Trench, în sud. Am folosit un aparat care măsoară adîncimile pe care l-am montat pe o navă subacvatică aparţinînd Marinei Americane. Acest instrument îţi permite să măsori întinderile perpendiculare pe direcţia de mişcare a navei. Funcţionează ca un aparat de tuns iarba", a explicat Jim Gardner de la Universitatea din New Hampshire.

Această iniţiativă de măsurare a apelor teritoriale are la bază dorinţa de a delimita zona exclusivă economică americană.

 

Sursa: bbc.co.uk

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
665 locuitori

Sărata-Mereșeni este un sat din cadrul comunei Mereșeni, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Hîncești și la 46 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 665 de oameni. Satul Sărata-Mereșeni a fost menționat documentar în anul 1620.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.