|
Bebelusul si catelul familiei: 5 reguli de siguranta si convietuire armonioasa
Cand iti aduci bebelusul acasa pentru prima oara, e de inteles sa fii ingrijorata de reactia patrupedului cu care ti-ai impartit viata pana atunci. Pana la urma, chiar si cel mai cuminte si adorabil catel ramane totusi un animal, si s-ar putea sa reactioneze imprevizibil. Sigur, multi te vor sfatui sa renunti la caine in momentul in care vine pe lume copilasul tau, insa nu e intotdeauna usor sa faci asta, mai ales atunci cand esti foarte atasata de animalul tau de companie („puiutul" tau, pana sa devii mamica).
1. Fa-le cunostinta incetul cu incetul
Animalul tau de companie considera ca locuinta ta este casa lui, asa ca nu te astepta sa accepte imediat „intruziunea" bebelusului. „S-ar putea sa dureze 2-3 luni pana cand un caine va accepta un nou animal in casa, asa ca e posibil sa fie necesara aceeasi perioada si cand vine vorba despre un copil", spune Sam Basso, dresor profesionist. Important e sa le faci cunostinta treptat. „Saluturile initiale sunt extrem de importante pentru un caine care vrea sa diferentieze oaspetii de musafirii nepoftiti", afirma Basso. Trebuie sa incepi dintr-un loc neutru pentru caine, departe de teritoriul sau – sa zicem, un parc – si sa-l lasi sa adulmece paturica bebelusului, apoi sa-i arati micutul. Odata ce cainele pare a se simti confortabil, poti trece la pasul urmator: urmeaza acelasi scenariu in fata locuintei tale, inainte de a-l aduce pe bebelus in casa.
2. Creeaza-i catelului un spatiu doar al lui
Un animal stresat ar putea fi distant, asa ca e important sa-i oferi un loc doar al sau, unde sa se calmeze. „E indicat sa-ti instruiesti copiii sa nu deranjeze animalul in acel loc si sa-ti incurajezi catelul sa mearga acolo, pentru a se calma", sustine medicul veterinar Lynn Buzhardt. Nu trebuie sa fie un loc extrem de elaborat – poate fi vorba despre un patut al sau sau un colt favorit din camera, in care sa-i asezi o patura care ii place.
3. Impune comportamentul correct
De multe ori, copiii mici se poarta cumva agresiv cu animalele de companie si le abuzeaza neintentionat. Arata-i copilului cum sa se comporte cu animalele si spune-i sa nu traga cainele de urechi sau de coada. „Invata-ti copilul cum sa interactioneze cu animalul", afirma dr. Buzhardt. Daca micutul tau loveste catelul, ia-i mana si arata-i cum sa il mangaie. Explica-i de ce e necesar sa atinga astfel animalele; chiar daca ai un caine foarte bland, aceste invataturi sunt importante, pentru ca iti pot ajuta micutul sa fie mai in siguranta cand se intalneste cu un alt caine pe strada.
4. Ai grija ca patrupedul sa faca miscare
De acum inainte, cam totul se va invarti in jurul bebelusului. Nu uita ca si cainele are nevoie de miscare, hrana, apa si afectiune. „Daca un caine va fi neglijat, el poate deveni gelos pe bebelus", spune Basso. In cazul in care esti prea obosita sa-l plimbi, poti ruga o ruda sau o prietena sa te ajute. „Astfel, cainele va avea parte de exercitiile fizice de care are nevoie si va socializa in acelasi timp, fiind mai usor de controlat ulterior", adauga Basso.
5. Nu-i lasa niciodata singuri
Nu conteaza daca patrupedul e intr-o dispozitie excelenta si e prietenos cu micutii – nu-l lasa niciodata singur cu bebelusul tau. Specialistii sustin ca ori bebelusul, ori animalul de companie ar trebui sa mearga cu tine. Vor trece multi ani pana cand copilul va putea sa controleze animalul, asa ca e bine sa fii prevazatoare si sa preintampini eventualele „conflicte" dintre ei.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1522
- Populația:
- 1913 locuitori
Drăguşenii Noi este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Horodca și Dragușenii Noi. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Hîncești și la 60 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1913 oameni. Satul Drăguşenii Noi a fost menționat documentar în anul 1522.
Comments
(0)