29 june 2015, 11:09 Kaleidoscope views 5659
O monstruoasă gaură neagră se 'trezește' după 26 de ani de inactivitate
29 june 2015, 11:09 Kaleidoscope views 5659

O monstruoasă gaură neagră se 'trezește' după 26 de ani de inactivitate

O uriașă explozie de energie luminoasă produsă de o gaură neagră, inactivă de 26 de ani, care devorează material dintr-o stea alăturată, a fost sesizată de satelitul Integral, a informat Agenția Spațială Europeană (ESA), care operează acest observator spațial.

Gaura neagră și steaua pe care aceasta o înghite formează un sistem binar, numit V404 Cygni, aflat în Calea Lactee, la aproximativ 8.000 de ani lumină față de Terra, în constelația Cygnus, a Lebedei.

V404 Cygni a fost descoperit în 1989 de satelitul japonez Ginga cu raze X, de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), dar, de atunci, nu s-a mai manifestat atât de activ ca în prezent. 'Se comportă foarte violent', a afirmat Teo Munoz, astronom de la Institutul de Astrofizică din Insulele Canare, instituție care urmărește de multă vreme acest sistem binar, a relatat vineri ziarul spaniol 'El Mundo'.

'Stratul exterior al stelei însoțitoare este atras mai puternic de gaura neagră decât de steaua propriu-zisă, așa încât masa stelară cade spre gaura neagră. Se formează un disc în jurul găurii negre, care a devenit mai densă în ultimii 25 de ani. În acest proces, care se desfășoară cu mare viteză, se produc raze X și o emisie foarte mare de energie. Pe de altă parte, știm să există un alt fenomen legat de acesta, și anume expulzarea de materie, pe care îl vedem în prezent cu o precizie impresionantă. O energie similară este expulzată din gaura neagră. Adică, pe măsură ce înghite materia din steaua apropiată care s-a acumulat în acest disc, are loc și fenomenul contrar', a explicat specialistul menționat.

Primele semne legate de reluarea activității sistemului V404 Cygni au fost date la 15 iunie de satelitul Swift al Agenției spațiale americane (NASA), care a detectat o bruscă erupție de raze gamma în zona în care se găsește gaura neagră. Observații concordante au fost făcute, la scurt timp după aceea, de MAXI (Monitor of All-sky X-ray Image), parte a modului japonez de pe ISS, după care, fenomenul a început să fie urmărit de numeroase telescoape de pe Terra.

Oamenii de știință cred că actuala erupție va dura câteva luni, așa cum s-a întâmplat și în 1989, și că acest fenomen se produce periodic, repetându-se la interval de aproximativ 25 de ani.

Source: www.agerpres.ro

Keywords:

gaura neagra , cosmos

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
113 locuitori

Uiutnoe este un sat din cadrul comunei Frunză din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Slobozia și la 99 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2010, populaţia localității constituia 113 oameni. Satul Uiutnoe a fost înființat în secolul XX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.