29 june 2014, 11:50 Kaleidoscope views 33423
29 june 2014, 11:50 Kaleidoscope views 33423

Cele mai rare flori de pe Terra

Pe Terra există plante care abia au fost descoperite sau sînt foarte puțin cunoscute, se află deja în pericol de dispariție. Printre acestea se remarcă:

1. Strongylodon macrobotrys

Aceasta este o plantă agățătoare, originară din pădurile tropicale din Filipine. Face parte din familia care include mazărea și fasolea și poate atinge lungimi de trei metri. Culoarea florilor ei poate varia de la verde-albăstrui la verde.

2. Rafflesia arnoldii

Este denumită popular și "Floarea cadavru" și se găsește în special în pădurile tropicale din Indonezia. Floarea nu este doar una dintre cele mai periclitate specii, ci și una dintre cele mai mari, putînd ajunge la peste un metru lățime.

Depinde însă în totalitate de o plantă agățătoare, numită Tetrastigma vine, deoarece nu are tulpină, nu are frunze și nu are rădăcini, trăgîndu-și toată seva din planta menționată.

Denumirea populară vine de la faptul că, atunci cînd înflorește, emană un miros de carne putredă, pentru a atrage muște și cărăbuși care ajută la polenizare. După ce înflorește, mai trăiește doar circa o săptămînă.

3. Silene tomentosa

Această floare este specifică stîncilor înalte din Gibraltar, iar prin 1980 botaniștii au crezut că a dispărut. În 1992 a fost chiar declarată dispărută, dar în 1994 un alpinist a descoperit un exemplar pe o stîncă greu accesibilă.

4. Lotus berthelotii

Această floare a fost clasată drept extrem de rarî încă din 1884. Este specifică Insulelor Canare și se crede că la începuturi a fost polenizată de o specie de păsări care nu mai există de mult timp în zona acestor insule, ceea ce ar putea explica motivul pentru care și floarea este pe cale de dispariție.

5. Cosmos atrosanguineus

Originară din Mexic, această plantă a dispărut în sălbăticie de peste o sută de ani, dar mai supraviețuiește sădită și îngrijită de om. Culoarea florilor ei variază de la roșu la grena, iar diametrul acestora este de 3-4 centimetri. Parfumul lor seamănă cu aroma de vanilie.

6. Kokai cookei

Acesta este un arbore mic, specific Insulei Hawaii, ce a fost descoperit în 1860, cînd au mai fost gîsite doar trei specimene. În 1978, un incendiu a afectat și ultimul exemplar, dar, din fericire, a mai fost salvată o ramură, din care s-au obținut ulterior 23 de arbori, toți situați în diverse locuri din Hawaii.

Kokai cookei impresionează prin sutele de flori roșii, pe care le produce anual după ce ajunge la maturitate.

7. Cypripedium calceolus

Este denumită popular și "Papucii doamnei", deoarece florile seamănă cu niște papuci, și se găsește în Europa (este un tip de orhidee sălbatică). Singurul exemplar din Marea Britanie poate fi găsit în zona unui golf și se află sub protecție strictă din 1917.

8. Epipogium aphyllum

Și această plantă a fost considerată dispărută, timp de 20 de ani, și abia de curînd a mai fost găsită, raritatea ei avînd legătură cu faptul că este foarte greu de înmulțit. Nu are frunze, nu depinde de fotosinteză, și, pentru a se hrăni, are nevoie de o ciupercă cu ale cărei rădăcini să fie în contact.

9. Middlemist camellia

Este probabil cea mai rară plantă care înflorește din lume, fiind cunoscute doar două exemplare: unul situat într-o grădină din Noua Zeelanda, iar altul în Marea Britanie.

Planta a fost adusă în Marea Britanie din China, de către John Middlemist (dupa care a fost și numită), în 1804, iar de atunci a dispărut din China. Floarea seamănă cu un trandafir și este de un roz aprins.

Sursa:  ziare.com

Keywords:

flori , lume , natura

Comments

 (1)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1768
Populația:
3206 locuitori

Doroţcaia este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Doroţcaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Dubăsari și la 32 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3206 oameni. Satul Doroţcaia a fost menționat documentar în anul 1768.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.