11 january 2017, 11:15 Kaleidoscope views 14232
Oamenii de știință au descifrat secretul vocii interioare
Photo: obozrevatel.com
11 january 2017, 11:15 Kaleidoscope views 14232

Oamenii de știință au descifrat secretul vocii interioare

Vocea interioară care ne însoţeşte în gînd pe tot parcursul zilei este binecunosctuă tuturor. O echipă de experţi din California au reuşit să descifreze misterul originii ei, precum şi a modului în care este ea percepută, public]nd rezultatele în revista Frontiers in Neuroengineering.

Cercetătorii au monitorizat patru adulţi care sufereau de o formă severă de epilepsie. Aceşti pacienţi au avut, în timpul tratamentului şi în perioada de monitorizare medicală, electrozi implantaţi în creier. Astfel, medicii au putut să obţină semnale excelente pentru encefalogramele realizate. După ce au reperat în cortexul auditiv zona care reacţiona la sunetul vocilor exterioare, exprimate în mod real, cercetătorii le-au cerut voluntarilor să citească, în linişte, niște texte.

Asocierea dintre sunete şi cuvintele pe care învăţăm să le pronunţăm se produce atunci cînd suntem copii, cînd începem să vorbim. Ulterior, cînd începem să citim cu voce tare devine un automatism care persistă pe parcursul întregii vieţi, conform ipotezei lansate de cercetători. Această asociere antrenează o creştere a conexiunilor dintre zonele cerebrale implicate, care se activează spontan, una după alta. Fenomenul se produce după acest mecanism şi atunci cînd textul este citit în gînd. În plus, fenomenul este cu atît mai puternic cu cît atenţia persoanei care citeşte este mai solicitată. Aceasta se poate observa în cazul unor texte dificile sau dacă persoana nu poate să citească fluent.

Oamenii de ştiinţă au realizat că aceleaşi zone din creier analizează vocile exterioare şi cea interioară, manifestată la lectura în gînd, argumentînd prin observaţii faptul că gîndirea este verbalizată.

Studiul confirmă o serie de lucrări ştiinţifice precedente. Rezultatele obţinute ar putea fi utilizate în tratamentul schizofrenicilor sau al persoanelor depresive care nu reuşesc să stăpînească întotdeauna această „mică voce interioară" atunci cînd aceasta le umple creierul de gînduri negative.

Source: lenta.ru

Keywords:

descoperire , savanti , psihologie , om , voce , limba

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1606
Populația:
2498 locuitori

Beleavinţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Beleavinţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat în partea centrală a raionului, pe malul rîului Vilia, la 14 km de oraşul Briceni, la 240 km de Chișinău. Satul se află pe traseul inernaţional Odesa- Cernăuţi. Conform datelor din 01.01.2007 populaţia satului constituia 2498 persoane. Prima atestare documentară a satului cu numele Bilavenţi datează din iulie 1606, localitatea fiind în componenţa ţinutului Hotin.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.