Go to section: Music
02 may 2015, 12:20 Moldovan dance views 14417
02 may 2015, 12:20 Moldovan dance views 14417

Formația ”Moștenitorii” aniversează două decenii (VIDEO)


 

Unul dintre cele mai longevive ansambluri de dansuri populareMoştenitorii" din oraşul Râşcani a împlinit două decenii de activitate. Aniversarea a fost sărbătorită prin lansarea unui volum de excepţie „Moştenirea şi moştenitorii", relatează Mesager.

„Moştenitorii" se mândresc cu faptul că popularizează dansul autentic, fiind şi ambasadori culturali ai ţării prin tradiţiile şi portul popular strămoşeşti.

Volumul „Moştenirea şi moştenitorii" prezintă drumul parcurs de celebrul ansamblu de la un modest grup de 16 dansatori, până la o trupă de circa 140 de artişti profesionişti.

Autorităţile promit că vor susţine în continuare activităţile ansamblului, iar asta deoarece repertoriul acestuia face parte din patrimoniul cultural naţional.

„Asemenea colective ca Moştenitorii de la Râşcani sunt adevăraţii păstrători ai valorilor, ai tradiţiilor noastre naţionale, acest tezaur extraordinar, materializat în portul nostru popular, în dans, în coregrafia naţională", afirmă Monica Babuc, ministrul în exercițiu al Culturii.

Conducătorul ansamblului „Moştenitorii" spune că reţeta succesului rezidă în dedicaţie şi dorinţa de a conserva valorile culturale strămoşeşti. „Munca îmi este pasiune. Iubesc copiii. Portul popular este primul care ne arată peste hotare, după port ne recunosc, după dans ne apreciază", susține Elena Crețu, conducătorul ansamblului.

Pe parcursul celor 20 de ani de activitate, în trupa ansamblului au evoluat peste 500 de tineri din raionul Râşcani.

Source: trm.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1855
Populația:
1202 locuitori

Ştefăneşti este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Ştefăneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Ștefan Vodă și la 109 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1202 oameni. Satul Ştefăneşti a fost menționat documentar în anul 1855.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.