07 march 2024, 14:00 Celebrities views 928
Denis Roșca:
07 march 2024, 14:00 Celebrities views 928

Denis Roșca: "Noi nu trebuie să fim generația, care a eșuat"

Economist de profesie, dar pasionat de istorie și cultură, Denis Roșca a ajuns să scoată de sub tipar cîteva cărți, care aduc în prim-plan numele moldovenilor, cunoscuți lumii întregi pentru aportul lor în diverse domenii. El spune că neamul moldovenilor este unul viteaz și trebuie să fim mîndri de acest lucru.

"Poporul nostru există de minim două mii de ani pe acest teritoriu, a trecut și prin războaie, și prin alte vitregii, dar a știut mereu să supraviețuiască. Neamul moldovenilor este unul viteaz. Acum însă, mai ales, în ultimii 30 de ani, se creează o astfel de impresie că noi nu avem nicio șansă de reușită ca națiune și popor, iar ca să realizăm ceva trebuie neapărat să plecăm undeva peste hotarele țării.

Crezul meu este că noi nu trebuie să fim generația, care a eșuat. Noi trebuie să ne unim între noi, să ne autoeducăm și să transmitem copiilor credința fermă că lor totul le va reuși", a dezvălui Denis Roșca într-un interviu pentru Noi.md.

Potrivit lui, țara noastră trebuie să-și valorifice eroii. "Noi avem nevoie să facem acest lucru ca să le insuflăm copiilor noștri că și ei pot reuși și că, dacă vor alege să facă o profesie sau alta, vor fi respectați. Pentru că, prin prisma abilităților lor, acea profesie va deveni o autoritate. Așa cum, de exemplu, pe vremuri, era profesia de învățător. Acesta nu era o autoritate doar pentru elevi, dar pentru toată comunitatea.

Așadar, noi trebuie să creăm din oamenii, care rezistă în fața la orice și fac ceva măreț pentru țara noastră, o autoritate. Trebuie să arătăm tuturor că ei sînt eroii noștri, cărora trebuie să le spunem "mulțumesc".

Denis Roșca a spus că pornind anume de la aceste principii a ajuns la conceptul cărții sale "100 de inventatori moldoveni".

"Numărul de invenții făcute de oameni din Republica Moldova este unul enorm. După numărul de patente pe cap de locuitor noi sîntem printre primii în lume, și nu este o glumă. Dar dincolo de acest entuziasm există o mare problemă: faptul că noi nu am valorificat aceste idei, invenții și nu le-am transformat în afaceri aici, acasă.

La noi tinerii nu sînt prea atrași de domeniul științei, ei considerînd, în mare parte, că munca lor nu va fi apreciată în viitor. Se gîndesc de ce să facă un asemenea efort, dacă aici, în țară, nu vor putea să se întrețină nici pe ei, nici familiile lor. Și atunci aleg alte profesii, se orientează spre alte domenii.

Dar noi putem schimba această percepție: în cazul în care le vom arăta că ei, făcînd o anumită invenție, care poate schimba viața oamenilor, pot și să-și întrețină familia și să rămînă în istoria localității natale, unde copiii lor și mai apoi nepoții vor merge cu mîndrie, deoarece fac parte dintr-o dinastie de oameni atît de deștepți și respectați.

Doar una dintre cele mai puternice moșteniri, pe care o pot lăsa părinții pentru urmași este un bun nume al familiei. Și anume aceasta am reflectat în carte".

Source: noi.md

Keywords:

Denis Roșca

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2385 locuitori

Bumbăta este un sat şi comună din raionul Ungheni. Bumbăta este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2385 de oameni. Satul Bumbăta a fost menționat documentar în anul 1437.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.