11 april 2023, 14:30 Celebrities views 2112
Scriitorul Nicolae Vieru ar fi împlinit 76 de ani
11 april 2023, 14:30 Celebrities views 2112

Scriitorul Nicolae Vieru ar fi împlinit 76 de ani

Prozatorul, eseistul, publicistul și scenaristul Nicolae Vieru ar fi împlinit astăzi 76 de ani, notează Noi.md.

Potrivit scriitorului Vladimir Beșleagă, mai toate nuvelele lui Nicolae Vieru sînt dominate de o cuceritoare atmosferă poetică, dar reținem numaidecît și priceperea nuvelistului de a surprinde și de a zugrăvi cu siguranță anumite trăsături ale eroilor, trăsături care îi exprimă mai bine decît ar face-o careva descrieri lungi și obositoare. ”Romanul său „Omul din oglindă” este un roman absolut modern. „Nicolae Vieru era preocupat de temele veșnice: viața, sensul vieții, dragostea şi moartea”, a subliniat Vladimir Beșleagă.

În context, scriitorul Arcadie Suceveanu, a menționat că Nicolae Vieru este cel mai important prozator al generației anilor ’70. „În cazul lui Nicolae Vieru, timpul n-a avut răbdare și a fost necruțător cu el. A murit la doar 48 de ani, cînd abia se coace un prozator. Totuși, el a reușit să-și dea măsura talentului. Aceasta o demonstrează proza sa scurtă și romanele sale ”Omul din oglindă”, „Inele de iarbă”, „Rîul și frunza”, „Studioul Ileana-Film” ș.a. A fost un prozator viguros, care a mers pe filonul prozei psihologice și analitice. Ar fi bine ca acest prozator să fie readus în actualitate”, a accentuat Arcadie Suceveanu.

Nicolae Vieru s-a născut în 1947 în comuna Bezeni, raionul Florești. A studiat la Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova, după care a absolvit Cursurile Superioare de Literatură la Institutul „M. Gorki” din Moscova (1974-1976). A fost redactor la ziarul „Tinerimea Moldovei” (1968-1971), la Editura „Literatura Artistică” (1979-1981) și la revista „Nistru” (1988-1992). A activat în calitate de redactor-șef la studioul „Moldova-film”, iar în 1995 a fost numit director la Editura „Hyperion”.

Nicolae Vieru s-a stins din viață la 3 martie 1995 la Chișinău.

Source: noi.md

Keywords:

scriitor , aniversarea

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1682
Populația:
2589 locuitori

Corjova este un sat şi comună din raionul Criuleni. Corjova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 37 km de orașul Criuleni și la 34 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2589 de oameni. Satul Corjova a fost menționat documentar în anul 1682.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.