04 noiembrie 2023, 14:30 Personalități views 2122
Scriitorul Nicolae Vieru ar fi împlinit 76 de ani
04 noiembrie 2023, 14:30 Personalități views 2122

Scriitorul Nicolae Vieru ar fi împlinit 76 de ani

Prozatorul, eseistul, publicistul și scenaristul Nicolae Vieru ar fi împlinit astăzi 76 de ani, notează Noi.md.

Potrivit scriitorului Vladimir Beșleagă, mai toate nuvelele lui Nicolae Vieru sînt dominate de o cuceritoare atmosferă poetică, dar reținem numaidecît și priceperea nuvelistului de a surprinde și de a zugrăvi cu siguranță anumite trăsături ale eroilor, trăsături care îi exprimă mai bine decît ar face-o careva descrieri lungi și obositoare. ”Romanul său „Omul din oglindă” este un roman absolut modern. „Nicolae Vieru era preocupat de temele veșnice: viața, sensul vieții, dragostea şi moartea”, a subliniat Vladimir Beșleagă.

În context, scriitorul Arcadie Suceveanu, a menționat că Nicolae Vieru este cel mai important prozator al generației anilor ’70. „În cazul lui Nicolae Vieru, timpul n-a avut răbdare și a fost necruțător cu el. A murit la doar 48 de ani, cînd abia se coace un prozator. Totuși, el a reușit să-și dea măsura talentului. Aceasta o demonstrează proza sa scurtă și romanele sale ”Omul din oglindă”, „Inele de iarbă”, „Rîul și frunza”, „Studioul Ileana-Film” ș.a. A fost un prozator viguros, care a mers pe filonul prozei psihologice și analitice. Ar fi bine ca acest prozator să fie readus în actualitate”, a accentuat Arcadie Suceveanu.

Nicolae Vieru s-a născut în 1947 în comuna Bezeni, raionul Florești. A studiat la Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova, după care a absolvit Cursurile Superioare de Literatură la Institutul „M. Gorki” din Moscova (1974-1976). A fost redactor la ziarul „Tinerimea Moldovei” (1968-1971), la Editura „Literatura Artistică” (1979-1981) și la revista „Nistru” (1988-1992). A activat în calitate de redactor-șef la studioul „Moldova-film”, iar în 1995 a fost numit director la Editura „Hyperion”.

Nicolae Vieru s-a stins din viață la 3 martie 1995 la Chișinău.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

scriitor , aniversarea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1919
Populația:
1181 locuitori

Dobrogea Veche este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dobrogea Nouă, Dobrogea Veche și Cotovca. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Sîngerei și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1181 de oameni. Satul Dobrogea Veche a fost întemeiat în anul 1919.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.