11 iulie 2024, 09:30 Realitatea moldovenească views 709
Institutul Justiției Constituționale: Susținem poziția juridică a Asociației Judecătorilor
11 iulie 2024, 09:30 Realitatea moldovenească views 709

Institutul Justiției Constituționale: Susținem poziția juridică a Asociației Judecătorilor "Vocea Justiției"

Institutul Justiției Constituționale a publicat un comunicat, în care informează că susține poziția juridică a Asociației Judecătorilor "Vocea Justiției" privind unele decizii ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), notează Noi.md.

"La 05 iulie 2024, printr-un comunicat, Asociația Judecătorilor “Vocea Justiției“ și-a exprimat profunda îngrijorare față de deciziile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 1 iulie 2024, prin care s-au respins cererile a 4 judecători de a fi numiți în funcție pînă la atingerea plafonului de vîrstă.

Asociația Judecătorilor “Vocea Justiției” a subliniat, că această hotărîre transmite un semnal periculos întregului sistem judecătoresc și societății, fiind adoptată contrar normelor constituționale și standardelor internaționale”, fiindcă ea atentează la independenței justiției, se bazează pe proceduri aplicate retroactiv şi este adoptată cu votul minorității, contrar prevederilor legale.

Or, practica actuală a CSM de a calcula voturile în baza unui număr total de membri, adică a calcula 2/3 din 12 membri, incluzînd şi membrii inexistenți, care încă nu au fost numiți și de a ignora procedurile legale pentru examinarea suspiciunilor privind încălcările disciplinare sau etice este contrară prevederilor legii, hotărîrilor Curții Constituționale și contravine principiilor unui proces echitabil și stîrnește îngrijorări serioase cu privire la respectarea supremației legii în Republica Moldova {...}", se arată în declarație.

Totodată, Institutul Justiției Constituționale precizează că se alătură cerinței de demisie a CSM, aducînd mai multe argumente.

"-Independența judecătorilor este temelia constituțională a sistemului judecătoresc din Moldova;

-orice decizie pronunțată de judecători trebuie să fie conformă Legii Republicii Moldova;

-organele de autoadministrare a judecătorilor nu fac partizanat politic;

-organele de autoadministrare a judecătorilor nu sancționează judecătorii vocali pentru exercitarea libertății de exprimare;

-organele de autoadministrare a judecătorilor sînt obligate de Lege să protejeze independența judecătorilor și judecătorii independenți".

Amintim că recent CSM a acceptat cererile a nouă judecători și a propus repetat președintei Maia Sandu numirea acestora în funcția de judecători pînă la atingerea plafonului de vîrstă. Alte cereri din partea a șapte magistrați au fost respinse de membrii CSM.

Menționăm că președintele R. Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către CSM pentru numirea în funcția de judecător și numai în cazul găsirii unor circumstanțe care confirmă incompatibilitatea candidatului cu funcția respectivă, de încălcare de către acesta a legislației sau de încălcare a procedurilor legale de selectare și promovare a lui.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
340 locuitori

Gordineştii Noi este un sat din cadrul oraşului Edineţ, raionul Edineţ. Satul Gordineştii Noi se află la 5 km de oraşul Edineţ, la 13 km de staţia de cale ferată Brătuşeni, 207 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 340 locuitori. Satul Gordineştii Noi a fost întemeiat la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.