|
Folcloristul Andrei Tamazlîcaru își sărbătorește cea de-a 82-a aniversare
Compozitorul, etnomuzicologul, dirijorul de cor și folcloristul Andrei Tamazlîcaru, Artist al Poporului, a împlinit astăzi 82 de ani.
S-a născut pe 13 decembrie 1940 în satul Grăsenii Vechi, raionul Ungheni. A absolvit Școala pedagogică din Călărași (1961) și Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chișinău (astăzi Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice), specialitatea Dirijat Coral (1969), comunică moldpres.md.
A fost metodist la Casa de creație populară din Chișinău, profesor la Catedra de folclor a Institutului de Arte „G. Musicescu” și consultant la Societatea corală, ulterior Uniunea Muzicienilor din Moldova.
În 1980 a fondat Ansamblul etnofolcloric „Tălăncuța”, căruia, în 1989, i s-a conferit titlul onorific Colectiv Artistic Emerit din Moldova. A inițiat cîteva festivaluri folclorice, inclusiv Festivalul cîntecului pascal și Festivalul cîntecului ostășesc.
Andrei Tamazlîcaru a publicat culegerile „Trandafir bătut la poartă”, „Tăpușele-tăpușele”, ”Răsărit-a, semănat-a”, „Cîntece populare pascale”, „Lui-lui-lui…”, „Spicuța”, „Domnul e lumina”, „Probleme actuale ale Operei”, ”Pe drumuțul dorului”, „Aprindeți luminile”, Vin’, bădiță, vin’ diseară” ș.a. A cules folclor în mai multe localități din țară și de peste hotare.
În 1997, folcloristului i s-a conferit ordinul „Gloria Muncii”, iar în 2010 - titlul onorific „Artist al Poporului”. Este membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova. Este laureat al mai multor premii naționale și internaționale, printre care: Premiul ”Simion Florea Marian” al Academiei Romîne pentru lucrarea colectivă ”Cît îi Maramureșul” (1993), Premiul ”Inima de Aur” pentru întreaga activitate de valorificare și promovare a folclorului romînesc (2008), Premiul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării ”Isidor Burdin” pentru contribuție în domeniul patrimoniului cultural (2013), Premiul pentru dedicație și devotament al Galei Excelenței Muzicale, acordat de Uniunea Muzicienilor din Moldova (2019).
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1569
- Populația:
- 258 locuitori
Reteni este un sat din cadrul comunei Branişte, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Rîșcani şi la 183 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 258 de oameni. Satul Reteni a fost menționat documentar în anul 1569.
Comments
(0)