05 june 2023, 14:30 Celebrities views 6830
Talente din Moldova. Maestru al gravurii de talie mondială - Ilie Bogdesco (Foto)
05 june 2023, 14:30 Celebrities views 6830

Talente din Moldova. Maestru al gravurii de talie mondială - Ilie Bogdesco (Foto)

Pămîntul moldovenesc a dat naștere la o mulțime de oameni talentați, care apoi au l-au glorificat prin munca și creativitatea lor. Unul dintre ei și este graficianul de carte, maestru al gravurii de talie mondială, virtuosul caligraf și minunatul monumentalist Ilie Bogdesco, transmite Noi.md.

S-a născut la 20 aprilie 1923 în satul Botușeni, și a murit la 29 martie 2010 în Sankt Petersburg (Rusia). Marele nostru contemporan, un Maestru nobil, classic al artei autohtone, caligraf ingenios, un omul pur și sincer, a fost dotat cu un sentiment impecabil al frumuseții și armoniei.

Artistul multidirecțional, Ilie Trofimovici în întreaga sa viață creativă de peste 60 de ani, a creat o moștenire imensă: lucrări vibrante în domeniul graficii mașinilor-unelte, gravurii, picturii, artei monumentale, de postere, dar cea mai strălucitoare urmă el a lăsat-o în grafica de carte și caligrafie.

Fiecare nouă lucrare a lui Bogdesco devenea un adevărat eveniment artistic în spațiul Uniunii.

După cum a menționat cunoscutul grafician de cartea rus, membru al Uniunii artiștilor plastici din Rusia, președintele biroului secției de grafică a Uniunii artiștilor plastici din Sankt-Petersburg, Valerii Traugot, "toate cuvintele de laudă, care vorbesc despre creația lui Ilie Bogdesco, sînt mai mici decît valoarea sa în lumea artei".

Una dintre cele mai vestite lucrări ale lui Bogdesco este ilustrația la romanul lui Jonathan Swift "Călătoriei lui Gulliver", realizată în cea mai rară tehnică de gravură astăzi prin tăierea în metal. Pentru această lucrare, la concursul Unional "Arta cărții" în 1980, Bogdesco a fost distins cu Diploma "Ivan Fiodorov" - cea mai înaltă distincție în domeniul artei cărții din Uniunea Sovietică.

Această carte este Everestul artei de carte din Moldova, care a urcat în această carte la același nivel cu cele mai bune modele mondiale. Acesta este un triumf real al marelui grafician de carte Ilie Bogdesco!

Cartea "Călătoriile lui Gulliver" a fost tipărită într-o ediție de cadou în 60 de exemplare. Împletitură din piele cu ștanțare aurie, hîrtie de o calitate excelentă, iar decorarea principală a cărții erau cele 14 gravuri tipărite personal de către artist în atelierul său.

Bogdesco a avut o cale lungă spre această carte. În lucrarea "Călătoriile lui Gulliver", el a apelat la tehnica gravurii de tăiere în cupru, răspîndită în epoca scrierii romanului.

Această tehnică este una complexă, artistul care practică tăierea în metal trebuie să aibă o abilitate și o duritate a mîinii. Metalul nu iartă greșelile care sînt greu și, uneori, pur și simplu imposibil de corectat. Însă munca este recompensată prin posibilitatea de a admira niște detalii uimitoare, microscopice, niște ilustrații aeriene și, cel mai important, legătura cu epoca lui Jonathan Swift, perioadă în care această tehnică era una obișnuită.

Source: moimir.org

Keywords:

talent , personalitati

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1748
Populația:
6242 locuitori

Grătiești este un sat şi comună în componenţa municipiului Chișinău. Are o suprafaţă de circa 1.62 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.65 km. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Grătiești și Hulboaca. Satul Grătieşti este situat în centrul Moldovei, la o distanță de 8 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia la nivelul comunei Grătieşti constituie 6242 de oameni. Satul Grătieşti este atestată documentar pentru prima dată la 1748, cu numele de Hulboaca Nouă.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.