18 december 2019, 16:50 Celebrities views 3862
La Minsk va apărea bustul unui erou moldovean
18 december 2019, 16:50 Celebrities views 3862

La Minsk va apărea bustul unui erou moldovean

La Minsk va apărea bustul eroului moldovean al Uniunii Sovietice, Ion Soltîs.

Despre acest lucru a scris prezentatoarea de televiziune Elena Levițkaia-Pahomova pe canalul său Telegram, menționînd că cu această inițiativă a venit misiunea diplomatică moldovenească la Minsk și ambasadorul Moldovei în Belarus, susținut de președintele Moldovei, Igor Dodon, transmite Noi.md.

Bustul lui Ion Soltîs va fi instalat în scuarul de pe strada Ion Soltîs din Minsk. Apropo, aceasta este singura capitală dintre țările CSI (în afară de Moldova), unde o stradă poartă numele unui erou moldovean.

Ion Soltîs, ca parte a Armatei Roșii, prin lupte a trecut Belarusul și a murit în apropierea orașului Luisenthal, Polonia. La Ambasada Moldovei în Belarus a avut loc un concurs de selectare a proiectului preliminar al bustului-monument al Eroului Uniunii Sovietice, Ion Soltîs.

Opera sculptorului Khizri Asadulayev, artist al poporului în Cecenia și Daghestan, autorul mai multor lucrări din Belarus unde trăiește 38 de ani, a fost recunoscută drept cea mai bună. Inaugurarea bustului-monument este programată pentru 9 mai 2020, în cinstea a 75 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

„Acesta este un proiect foarte important pentru țara noastră în ceea ce privește educația patriotică, în special pentru generația tînără, de aceea crearea acestui monument are loc sub egida președintelui Republicii Moldova, Igor Nicolaevici Dodon", a scris ambasadorul Moldovei în Belarus, Victor Sorocean, pe pagina sa de socializare.

Source: t.me

Keywords:

Belarus , monument , eroi

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1426
Populația:
3350 locuitori

Boldureşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Boldureşti, Chilişoaia și Băcşeni. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Nisporeni și la 77 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3350 de oameni. Satul Boldurești a fost menționat documentar în anul 1426.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.