|
152 de ani de la naşterea ctitorului Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „T.Ciorbă”
A fost numit Cavaler al umanităţii, medicul săracilor, organizator neobosit al sistemului de sănătate din Basarabia. Ne amintim şi astăzi de el - Toma Ciorbă, o personalitate emblematică de la naşterea căruia s-au împlinit 152 de ani, iar primul spital de boli infecţioase din spaţiul nostru, ctitorit de Toma Ciorbă marchează 100 de ani de activitate neîntreruptă.
„Pentru colectivul nostru Toma Ciorbă este înaintaşul care ne-a construit spitalul, este un medic care a făcut enorm atât în domeniul organizării medicinii autohtone, cât şi în cel ce ține de organizarea măsurilor antiepidemice", susține Victor Deatişin, medic-șel al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „T.Ciorbă".
Instituția a fost construită la Chişinău din iniţiativa şi cu participarea nemijlocită la proiectare a lui Toma Ciorbă. Deşi au degradat din cauza trecerii timpului, toate cele 11 clădiri, construite în perioada 1890-1896, s-au păstrat. Doar una a fost restaurată grație suportului financiar al SUA.
„Toma Ciorbă a introdus vaccinarea obligatorie împotriva variolei, încă în acea perioadă era preocupat de activitatea ştiinţifică", afirmă profesorul universitar Victor Pântea.
Istoricul Iurie Colesnic este unul dintre primii care a cercetat şi a scos din uitare în câteva volume numele lui Toma Ciorbă, care s-a născut la Chişinău pe 15 ianuarie 1864 şi a decedat pe 3 decembrie 1936.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1605
- Populația:
- 3340 locuitori
Coloniţa este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Coloniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 3340 de oameni. Satul Colonița a fost menționat documentar în anul 1605.
Comments
(0)