|
La Palatul Republicii s-a desfăşurat Gala Premiului Naţional 2015
La Palatul Republicii a avut loc astăzi Gala Premiului Naţional 2015, informează MOLDPRES.
La eveniment au participat Preşedintele Parlamentului R. Moldova, Andrian Candu, Prim-ministrul Valeriu Streleţ, ministrul Culturii Monica Babuc, deputaţi, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău, oameni de ştiinţă şi cultură.
În mesajele lor de felicitare speakerul și Premierul le-au mulţumit laureaţilor pentru activitatea lor şi contribuţia adusă la dezvoltarea şi prosperarea ţării.
Conform Hotărîrii de Guvern din 19 august, în acest an au fost acordate 10 premii în domeniile: ştiinţă, tehnologii, cultură şi artă. Valoarea Premiului Naţional constituie 100 de mii de lei pentru fiecare laureat.
Premiul Naţional i s-a decernat sopranei Valentina Naforniţă, solistă a Operei de Stat din Viena, Austria, pentru performanţe excepţionale în dezvoltarea teatrului liric european.
Ion Bahnarel, doctor habilitat în medicină, profesor universitar; Liuba Coreţchi, doctor habilitat în biologie, conferenţiar cercetător; Oleg Lozan, doctor habilitat în medicină, profesor universitar; Vasile Jovmir, doctor habilitat în medicină, profesor universitar; Leonid Voloşciuc, doctor habilitat în biologie, profesor cercetător; Victoria Ivanov, doctor habilitat în medicină, profesor cercetător s-au învrednicit de înalta distincţie pentru implementarea conceptului noii sănătăţi publice în Republica Moldova, iar doctorul habilitat în istorie, profesorul universitar Valentin Tomuleţ - pentru ciclul de lucrări „Istoria Basarabiei în perioada modernă (1812-1918)".
Ana-Maria Plămădeală, doctor habilitat în studiul artelor, cercetător ştiinţific principal şi Violeta Tipa, doctor în studiul artelor, conferenţiar cercetător au intrat în posesia Premiului Naţional pentru monografia „Arta cinematografică din Republica Moldova".
Aceeaşi distincţie a fost acordată doctorului în biologie Valentina Stratan şi doctorilor habilitaţi în medicină Vladimir Şutchin şi Valeriu Bîlba pentru lucrarea ştiinţifică „Teoria ereditară a cancerului pulmonar".
Maestrul fotograf Mihai Potîrniche, director de Departament la Agenţia Informaţională de Stat MOLDPRES s-a învrednicit de Premiul Naţional pentru întreaga activitate în domeniul artei fotografice, iar scriitorul Emilian Galaicu-Păun, redactor-şef al Editurii „Cartier" - pentru volumul de poeme „Arme grăitoare".
Profesorul universitar, doctorul habilitat în agricultură Valerian Balan a luat Premiul Naţional pentru ciclul de lucrări „Tehnologii în intensitatea culturii mărului şi cireşului".
Editorii Iurie Bîrsa şi Eugen Lungu, criticii de artă Eleonora Brigalda-Barbas, Ludmila Toma şi Tudor Braga, graficianul Mihail Bacinschi şi inginerul electric Mihai Dimitriu au intrat în posesia Premiului Naţional pentru colecţia de albume „Maeştri basarabeni din secolul XX", în 14 volume, apărută la Editura „ARC".
Pentru contribuţie valoroasă la conservarea şi promovarea folclorului muzical cu Premiul Naţional a fost distins maestrul Nicolae Botgros, conducător artistic şi prim-dirijor al Orchestrei Naţionale de Muzică Populară „Lăutarii".
Solicitat de MOLDPRES, profesorul universitar Valentin Tomuleţ a afirmat că această distincţie înseamnă foarte mult pentru el. „Este o recunoaştere a muncii depuse pe parcursul vieţii. Mulţumesc pe această cale şi colegilor mei de la Facultatea de Istorie a Universităţii de Stat din Moldova, unde m-am format ca istoric şi unde activez timp de 36 de ani", a menţionat Valentin Tomuleţ.
La rîndul său, poetul, prozatorul şi eseistul Emilian Galaicu-Păun a subliniat că pentru el este o mare onoare acest premiu. „Mă bucur că mi-am scris cinstit cărţile", a constatat Emilian Galaicu-Păun.
Gala Premiului Naţional s-a încheiat cu un concert prezentat de către artişti profesionişti în cinstea laureaţilor.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1908
- Populația:
- 397 locuitori
Budăi este un sat din cadrul comunei Step-Soci, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 10 km de oraşul Orhei şi la 57 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 397 de oameni. Satul Budăi a fost înființat în anul 1908.
Comments
(0)