|
Omagiu compozitorului Alexei Stîrcea
Astăzi se împlinesc 105 de ani de la nașterea ilustrului compozitor, cîntăreţ (bariton), pedagog moldovean Alexei Stîrcea.
S-a născut la 17 februarie 1919 la Chișinău. În anii 1937-1942 urmează Facultatea de Drept la Universitatea din București. În anii 1942-1945 studiază canto la Academia Regală de Muzică și Artă Dramatică de la București. Pe parcursul anilor 1945-1949 – studiază canto și compoziție la Conservatorul de la Chișinău (în prezent - Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice). În anii 1945-1947 a fost solist al Studioului de Operă din Chișinău. În anii 1947-1948 a fost membru al trupei Teatrului Muzical-dramatic „A. Pușkin" (în prezent: Teatrul Naţional „M. Eminescu", Chișinău). În anii 1947-1949 a ocupat funcția de profesor de canto la Școala medie de muzică din Chișinău.
În anul 1949 a absolvit Conservatorul de la Chișinău, clasa compoziţie la profesorul L. S. Gurov şi clasa interpretare solo a profesorului A. P. Mesniaev. În anii 1949-1955 a lucrat în calitate de solist la Filarmonica din oraşul Kemerovo (Rusia), în aceeaşi perioadă de timp a fost conducător artistic al ansamblului de pe lîngă Filarmonică, a ieşit în scenă în calitate de cîntăreţ. În anul 1956 devine membru al Uniunii Compozitorilor din Republica Moldova. Pe parcul 1956-1957 anilor este profesor la Colegiul de Muzică „Ş. Neaga" de la Chișinău. În acelaşi timp, începînd cu anul 1957 şi pînă în 1970 este solist la Radio şi Televiziunea Naţională.
Pe parcursul anilor 1957-1962 a ocupat şi postul de secretar executiv al Uniunii Compozitorilor din Republica Moldova, iar începînd cu anul 1962 ‒ a devenit vice-preşedinte al Uniunii Compozitorilor din RSSM.
Începînd cu anul 1960 a predat canto la Institutul de Arte „G. Muzicescu" (pe parcursul anilor 1966-1967 a fost şef de catedră la specialitatea „canto de cameră", iar începînd cu anul 1971 ‒ docent). În anii 1971-1974 a predat „canto" la Institutul de Arte „G. Muzicescu" de la Chișinău. Domnia Sa a educat o pleiadă întreagă de muzicieni, cu care se mîndreşte o ţară întreagă. Printre elevii săi se numără asemenea personalităţi precum: I. Bordianu, V. Deducenco, D. Banaru, M. Munteanu, V. Dragoş, O. Hristenko, L. Sokolova, V. Vechilu, I. Cîrstea, L. Gorodova, V. Suleac ş. a.
În calitate sa de compozitor a creat o mulţime de piese vocal-simfonice, instrumentale pentru instrumente camerale, compoziţii pentru voce, dar şi corale, precum şi prelucrări folclorice ale cîntecelor populare. A. Stîrcea este autorul primei opere moldoveneşti ̶ „Balada eroică". În calitatea sa de cîntăreţ bariton Alexei Stîrcea a interpretat cîntece nu numai în limba maternă, ci şi în limba rusă, ucraineană, germană, engleză, italiană şi francez. Timbrul plăcut al vocii sale, i-a permis să creeze în scenă partituri de neuitat ‒ rolul central în opera lui P. Ceaikovski „Evgheni Oneghin", a interpretat cu succes romanţe şi muzica compozitorilor clasici şi contemporani, romanţele proprii.
În anul 1964 lui Alexei Stîrcea i-a fost conferit titlul onorific de Artist Emerit al Republicii Moldova. A fost decorat cu ordinul „Insigna de onoare".
S-a stins din viața la 24 august 1974 la Chișinău. În cinstea Domniei sale şi în semn de apreciere înaltă a contribuţiei sale considerabile la cultura muzicală a ţării, numele său îl poartă astăzi Şcoala de Arte.
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1456
- Populația:
- 2986 locuitori
Cobîlea este un sat şi comună din raionul Şoldăneşti. Satul Cobîlea este situat pe malul drept al rîului Nistru, la o distanță de 14 km de oraşul Şoldăneşti şi la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2986 de oameni. Satul Cobîlea este atestat documentar la 18 februarie 1456.
Comments
(0)