10 august 2013, 11:20 Moldovan reality views 16747
10 august 2013, 11:20 Moldovan reality views 16747

Experți: La ce să ne așteptăm după deprecierea leului

Foto: inprofunzime.md

Ajuns în pragul recordului absolut de 18 lei, euro ar putea să ne aducă scumpiri. O spun experții, care afirmă că în această perioadă importatorii au venituri mai mici. Totodată, după o scădere constantă, leul ar putea cunoaște o stare de stabilitate abia la sfîrșitul toamnei, spun analiștii.

Deja sunt luni întregi de cînd leul moldovenesc este practic în cădere liberă. Experții afirmă că fenomenul este determinat de două procese paralele.

Vitalie Rapcea, expert economic: "Sincronizarea dintre cotația leu-dolar și politica Bancii Naționale a facut acest curs neobișnuit pentru cetățeni."

Într-adevar, în această vară Banca Națională a cumpărat de pe piață valută pentru a determina deprecierea ușoara a leului. Acțiunea a fost motivată prin faptul că inflația trebuie menținută în limita de 5 la sută. Cotele record de pe piața valutară sînt, la prima vedere, benefice pentru o mare parte dintre moldoveni.

Nu la fel de roz este situația pentru cei care au de făcut plați în valută străină. Iar situația poate lua o altă întorsătură pentru buzunarul moldoveanului dacă tendința se menține.

Exact, în această perioadă sînt favorizați exportatorii, însă produsele de import devin mai puțin rentabile.

Vitalie Rapcea, expert economic: "Comercianții cu siguranță vor da vina pe curs pentru a mari prețurile. Desigur, în primul rînd, este vorba despre produsele de import."

Deocamdată, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică nu a primit solicitări de majorare a prețului la carburanți din partea importatorilor de produse petroliere. Săptămîna trecută, guvernatorul Băncii Naționale a declarat pentru Pro TV că deocamdată prețurile nu vor crește pentru că cererea internă este destul de slabă.

Source: inprofunzime.md

Keywords:

Moldova , depreciere , leu

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1861
Populația:
371 locuitori

Leordoaia este un sat din cadrul comunei Hîrjauca, raionul Călăraşi. Satul Leordoaia se află la distanţa de 26 km de orașul Călăraşi și la 73 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 371 de oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1861.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.