|
Stoianoglo: „Trebuie să fim prieteni și cu Estul, și cu Vestul”
Politicienii moldoveni ar trebui să urmeze o politică de consolidare a societății, să ducă o politică externă echilibrată și să dezvolte țara ținînd cont de interesele naționale, de interesele cetățenilor.
O astfel de opinie a exprimat fostul procuror general, candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, într-un interviu special pentru RTVI, transmite Noi.md
Potrivit lui, divizarea în societate există pentru că politicienii împart societatea în funcție de anumite criterii.
„Moldova este o țară mică. Există o politică de consolidare și există o politică de dezbinare și ură. Deci, atunci cînd vorbim cu oamenii despre integrarea europeană sau despre relațiile cu Rusia, nu trebuie să discutăm din punctul de vedere al divizării sau al confruntării acestor vectori de dezvoltare. Trebuie să discutăm această problemă din punctul de vedere al intereselor țării și este absolut evident că, în interesul țării, iar noi sîntem o țară mică și trebuie să fim și cu Estul, și cu Vestul”, a subliniat Alexandr Stoianoglo.
El a menționat că modelul european este atractiv pentru noi, dar, în același timp, nu trebuie să mergem împotriva cuiva, împotriva Rusiei.
„Avem relații comercial-economice importante cu Rusia, în Rusia locuiesc mai mult de jumătate de milion de cetățeni, ale căror interese în Rusia trebuie să fie asigurate, iar Moldova trebuie să contribuie la acest proces. Le place unora sau nu, Rusia este în continuare singura sursă de aprovizionare cu resurse energetice a țării noastre. Pentru că energia electrică pe care o cumpărăm în Transnistria este produsă din gazul pe care îl cumpărăm din Rusia. Celălalt gaz pe care se presupune că îl cumpărăm pe piețe diversificate este tot gaz rusesc, dar noi pur și simplu îl cumpărăm de la intermediari”, a declarat fostul procuror general și candidatul la președinția Republicii Moldova.
Potrivit acestuia, Moldova nu trebuie să-și construiască relațiile cu cineva împotriva altcuiva.
„Trebuie să construim relații cu toate țările, inclusiv China și lumea arabă, din punctul de vedere al intereselor țării. Adică, nu împotriva cuiva, ci împreună. Aceasta ar fi un fel de idee națională de a dezvolta țara în interesul poporului nostru, dar nu de a diviza țara în funcție de cine și ce opinii are”, a declarat Alexandr Stoianoglo.
El a subliniat că Republica Moldova este o țară foarte mică și nu poate influența procesele nu doar din lume, dar nici măcar din regiune, deși ar putea avea o poziție mai activă față de toate problemele din regiune.
„Acest lucru pur și simplu ne obligă să menținem relații cu toate țările care sînt în regiune, în Europa și în Est”, a spus fostul procuror general și candidat la președinția Republicii Moldova.
În opinia sa, noi nu am reușit să facem acest lucru mai devreme, deoarece unii politicieni și-au promovat propriile interese mai degrabă decît interesele țării.
„Și trebuie să împărțim aceste lucruri. Atunci cînd promovăm interesele statului, care corespund intereselor poporului, atunci putem avea un anumit echilibru al intereselor. Pur și simplu nu avem o altă soluție astăzi, nu putem renunța la acea parte a populației care trăiește în Rusia. Nu putem rezolva problema transnistreană fără Rusia. Nu putem avea alte piețe de desfacere pentru produsele noastre, pentru aceleași mere care se vînd în mod tradițional în Rusia. Anul trecut ne-au rămas peste 100 de mii de tone de mere nesolicitate, pentru că singura piață stabilă pentru merele noastre și alte fructe este Federația Rusă”, a declarat Alexandr Stoianoglo.
El a recunoscut că războiul din Ucraina a afectat logistica livrărilor în Rusia, dar a remarcat că cel mai important lucru este că nu a existat un acord și o înțelegere nici la nivel politic, nici la nivel tehnic pentru a menține un anumit regim de comerț reciproc, or, atunci am fi putut fi găsite alte soluții logistice.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1666
- Populația:
- 990 locuitori
Bocşa este un sat din cadrul comunei Risipeni, raionul Făleşti. Satul Bocşa este situat la 12 km de oraşul Făleşti şi la 146 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 990 de oameni. Satul Bocșa a fost menționat documentar în anul 1666.
Comments
(0)