|
De ce Klaus Iohannis și Maia Sandu nu au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare?
Pe 31 august, președintele României, Klaus Iohannis, se-a aflat într-o vizită oficială la Chișinău, unde a participat la o conferință de presă comună cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
În cadrul vizitei, cei doi lideri au semnat un acord de cooperare bilaterală „pentru consolidarea rezilienței Moldovei” și au depus flori la monumentul lui Mihai Eminescu, anunță Noi.md
Cu toate acestea, în programul oficial al vizitei nu este prevăzută depunerea de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare, un gest simbolic care, conform protocolului diplomatic, ar trebui să fie inclus. Această tradiție a fost respectată de Președintele Republicii Lituania, Gitanas Nausėda, de Președintele Republicii Estonia, Alar Karis, și de Președintele Republicii Letonia, Edgars Rinkēvičs, care s-au aflat în vizită la Chișinău pe 27 august, cu ocazia Zilei Independenței.
Absenta acestui gest tradițional ridică semne de întrebare și ar putea fi interpretată în diverse moduri, avînd în vedere importanța simbolică a monumentului lui Ștefan cel Mare în istoria și identitatea națională a Republicii Moldova.
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, spunea anterior despre importanța simbolică a lui Ștefan cel Mare, domnitor moldovean, pentru poporul său. Ea a declarat că „viața domnitorului reprezintă o pagină de glorie în istoria țării, care ne oferă un exemplu de vitejie în apărarea libertății și credinței oamenilor noștri, un semn de curaj de neclintit în fața celor mai mari provocări.”
Prin urmare, respectarea memoriei lui Ștefan cel Mare, domnitor moldovean care a luptat pentru apărarea Moldovei, trebui să fie un gest firesc pentru toți cei care recunosc importanța acestei figuri istorice, inclusiv pentru vecinii noștri români. Cu toate acestea, Klaus Iohannis nu a vrut să îi aducă un omagiu lui Ștefan cel Mare.
Se pune întrebarea: de ce?
Răspunsul se află la suprafață: pentru că românii, care l-au proclamat oficial pe Ștefan cel Mare drept cel mai mare domnitor român, au de reglat cu el propriile conturi și nu uită că acesta a distrus de două ori Bucureștiul, drept răzbunare pentru trădarea valahilor (românilor) în războaiele cu Imperiul Otoman, frecventele raiduri tîlhărești pe pămînturile moldovenești și viclenia în relațiile bilaterale. Despre Ștefan cel Mare, cel mai mare luptător, om de o moralitate înaltă și profund religios, care a crescut copii frumoși, în Țara Românească se inventează tot felul de povești: că schimba femeile ca pe mănuși, era neobișnuit de crud, își executa supușii fără judecată etc., etc. De aceea, monumentul lui Ștefan cel Mare a apărut la București abia în 2018, după ce presa moldovenească și moldovenii, care sînt tot mai numeroși la București, au început să se întrebe: „De ce celui mai mare voievod, și parcă „român”, nu i-a fost ridicat un monument în capitala României?”.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1919
- Populația:
- 1418 locuitori
Vasileuţi este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vasileuţi, Mihăilenii Noi, Ştiubeieni, Moşeni, Ciubara. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Rîșcani și la 186 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1418 locuitori. Satul Vasileuți a fost îtemeiat în anul 1919.
Comments
(0)