06 june 2024, 18:00 Moldovan reality views 998
«Misiunea complicată» a noului procuror general
06 june 2024, 18:00 Moldovan reality views 998

«Misiunea complicată» a noului procuror general

Din luna iunie Ion Munteanu, care timp de 20 de luni a asigurat interimatul funcției de procuror general, a început să conducă instituția în noul său statut – fără prefixul ”interimar”. În ajun, au fost făcute totalurile concursului pentru înalta funcție – la a treia încercare de a alege procurorul nr.1.

Evenimentul solemn în care el a depus jurămîntul, a avut loc sîmbăta trecută în prezența președintei Maia Sandu. Ion Munteanu activează în organele procuraturii de cca 18 ani, a ocupat diferite funcții de conducere și în opinia experților este considerat o persoană «comodă sistemului». În același timp, comentatorii au opinii diferite cu privire la persoana noului conducător.

«Procurorii trebuie să înțeleagă cine este șeful lor»

Împuternicirile de procuror general au trecut la conducător cu prefixul «interimar» după ce în octombroe,2021 Alexandr Stoianoglo a fost înlăturat și în ceptembrie,2023 – demis din funcție. De facto, fotoliul procurorului general a devenit vacant în septembrie, 2023 după ce președinta Maia Sandu l-a demis pe Stoianoglo. În scurt timp după aceasta CEDO a publicat decizia pe marginea uneia din plîngerile lui, în care se menționează că la demiterea lui Stoianoglo din funcție autoritățile moldovene au încălcat dreptul la un proces echitabil, fără a-i oferi posibilitatea de a contesta această decizie.

De atunci în Moldova a fost în mod repetat anunțat concursul pentru selectarea candidatului pentru înalta funcție, însă încercările precedente au suferit fiasco. Pe acest fundal, în martie, 2024 la lege au fost făcute amendamente, care permit exercitarea funcției de șef al instituției pe un termen nelimitat. Proiectul în cauză a fost votat repede de majoritatea parlamentară în ambele lecturi. Totuși, guvernarea a fost nevoită să se grăbească cu selectarea și numirea noului procuror general, dat fiind că alegerea lui în luna martie era una dintre condițiile Bruxellesului pentru a începe negocierile privind aderarea la UE.

Și Ion Munteanu a sprijinit organizarea grabnică a concursului nou. În opinia sa, pentru sistemul procuraturii menținerea conducerii interimare este un factor negativ, care are urmări distructive. «În esență, procurorii trebuie să înțeleagă cine le este șef, pentru a fi siguri că acesta îi sprijini», - crede Munteanu.

Actualul concurs pentru funcția de procuror general a fost anunțat la 15 aprilie. Termenul de depunere a dosarelor de către candidați a fost 15 mai. Din patru pretendenți la fotoliul principal din instituție la interviu au fost admiși trei procurori. Candidatul Grigore Vornicescu, care reprezenta mediul academic, a fost eliminat din concurs din cauza lipsei actelor necesare. El nu corespundea uneia dintre condiții, și anume – nu a ocupat timp de cel puțin 5 ani funcția de procuror, avocat sau judecător.

La 30 mai conform totalurilor interviului, în timpul căruia au fost intervievați tustrei concurenții, s-a anunțat că CSP a oferit punctajul maxim procurorului general interimar Ion Munteanu. Locul trei i-a revenit procurorului Alexandru Cernei cu 7,92 puncte, locul doi i-a revenit șefului adjunct al Procuraturii anticorupție Octavian Iachimovschi, care a primit 8,8 puncte, și primul loc – Ion Munteanu cu 9,21 de puncte. Următoarea etapă după anunțarea rezultatelor concursului este transmiterea dosarului către comisia de verificare, care trebuie să evalueze candidatul din punct de vedere al integrității etice, profesionale și financiare. Cu toate acestea, după victoria în concurs, s-a decis că Ion Munteanu nu va fi verificat: acesta a trecut deja proba, fiind candidat la Curtea Supremă de Justiție.

Ion Munteanu a pretins la funcția de procuror general în mod repetat. Concursul precedent, în februarie,2024 a fost anulat din cauza punctajului suspect de mic, obținut de Munteanu de la membra CSP Olesea Vîrlan: 3,5 puncte din 10 posibile, în timp ce ceilalți membri i-au acordat între 7,33 și 9,16 puncte. Ulterior, Procuratura anticorupție a stabilit că, cu două zile înainte și apoi cu trei zile după interviul în cadrul căruia a fost evaluată candidatura lui Ion Munteanu, fostul membru al CSP Andrei Roșca a avut întrevederi cu Olesea Vîrlan.

Oamenii legii bănuiesc că Roșca a influențat-o pe Olesea Vîrlan în virtutea legăturilor sale cu Ilan Shor, oligarhul fugar și fost deputat condamnat într-un dosar de fraudă bancară. În rezultat, Vîrlan și-a recunoscut greșeala și și-a dat demisia. Apropo, în februarie, 2024 în concurs biruise Octavian Iachimovschi, șef-adjunct la Procuratura anticorupție, care a obținut 8,53 puncte. Ion Munteanu ocupase atunci locul trei cu 8,16 puncte. Dacă nu era greșeala comisă de unul dintre membrii CSP, Munteanu ar fi obținut 8,5 puncte.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1568
Populația:
535 locuitori

Tăura Veche este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Satul are o suprafaţă de circa 1.28 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 7.24 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Tăura Veche și Tăura Nouă. Satul Tăura Veche se află la distanța de 24 km de orașul Sîngerei și la 116 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 535 de oameni. Localitatea a fost menționată documentar în anul 1568 cu denumirea Tăuri.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.