19 june 2024, 12:00 Moldovan Diaspora views 1242
ASP:
19 june 2024, 12:00 Moldovan Diaspora views 1242

ASP: "Moldovenii, care au înregistrat acte de stare civilă în țări străine au această obligaţie"

Cetăţenii Republicii Moldova care au înregistrat acte de stare civilă la organele competente ale ţărilor străine, au obligaţia să declare transcrierea acestora, în termen de 6 luni de la întoarcerea în ţară sau de la primirea din străinătate a certificatului de stare civilă ori a copiei sau extrasului de pe actul de stare civilă.

Actele oficiale emise de către autorităţile altor state sînt recunoscute în Republica Moldova numai dacă sînt supralegalizate (legalizare consulară) sau apostilate şi traduse, dacă nu este stabilit altfel prin tratat/convenţie/acord la care Republica Moldova este parte.

Pe teritoriul Republicii Moldova, sînt recunoscute fără a fi supralegalizate sau apostilate documentele de stare civilă emise în străinătate, după cum urmează:

1. Extrasele multilingve de pe actele de naștere, căsătorie și deces emise de către organele competente ale următoarelor state străine: Bosnia și Herțegovina, Confederația Elvețiană, Marele Ducat al Luxemburgului, Muntenegru, Belgia, Spania, Olanda, Bulgaria, Republica Capului Verde, Croația, Turcia, Estonia, Germania, Franța, Italia, Lituania, Macedonia, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovenia, România;

2. Documentele emise de către statele membre la Convenţia cu privire la asistenţa juridică şi raporturile juridice în materie civilă, familială şi penală: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina şi Uzbekistan;

3. Documentele statelor cu care Republica Moldova are încheiate tratate bilaterale, inclusiv prin succesiune: Letonia, Lituania, România, Cehia, Slovacia, Ungaria, Georgia.

Actele/documentele ce vizează fapte de stare civilă, produse în condiţiile legislaţiei statelor străine şi care se confirmă prin înscrisuri oficiale, eliberate de către autorităţile străine cu caracter religios, notarial, privat (contracte, hotărîri ale instanţelor judecătoreşti/curţilor, etc.), nu se supun procedurii de transcriere.

Acestea se recunosc valabile pe teritoriul Republicii Moldova cu condiţia supralegalizării sau apostilării lor în modul stabilit, dacă tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte nu prevăd altfel şi se prezintă la organele competente din Republica Moldova pentru a fi luat drept bază la apariţia, modificarea sau încetarea raporturilor civile/familiale, în cazul recunoaşterii faptului căsătoriei potrivit legislaţiei Republicii Moldova.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
1966 locuitori

Baimaclia este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Surchiceni și Baimaclia. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Căușeni și la 65 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1966 de oameni. Satul Baimaclia a fost menționat documentar în anul 1770.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.