21 june 2024, 18:00 Moldovan reality views 849
Rezervele valutare oficiale în continua scădere
21 june 2024, 18:00 Moldovan reality views 849

Rezervele valutare oficiale în continua scădere

Banca Națională a publicat informația cu privire la rezervele valutare la finele lunii mai, curent.

Din start, se cere o concretizare. Multă lume își închipuie greșit, că rezervele valutare le formează valuta, care aparține Băncii Naționale și guvernului și este păstrată în conturile BNM din băncile străine. Nu e chiar așa.

Lа 31.05.24 rezervele valutare au constituit 5 354.5 mlrd. $, dintre care valuta propriu zisă doar 883.5 mln. $, adică mai puțin de 17%, celelalte 83% fiind valori mobiliare ale altor state, în care BNM a investit rezervele valutare ale Republicii Moldova și care aduc careva venituri, inclusiv în urma reevaluării efectuate cu regularitate. Și care poate fi pozitivă, dar și negativă!

Revenind la valoarea rezervelor valutare de la finele lunii mai, menționăm că ele, CUM ERA DE AȘTEPTAT, S-AU REDUS comparativ cu 30.04.24 cu 18 mln. $ iar de la începutul anului - cu 99 mln. $.

De ce scăderea rezervelor era așteptată, cel puțin pentru mine?

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Keywords:

rezerve valutare , BNM , economie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1649
Populația:
2183 locuitori

Albineţul Vechi este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Rediul de Sus, Rediul de Jos, Albineţul Vechi și Albineţul Nou. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Fălești și la 131 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2183 de oameni. Satul Albineţul Vechi a fost menționat documentar în anul 1649.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.