20 june 2024, 11:00 Moldovan reality views 703
Veaceslav Ioniță:
20 june 2024, 11:00 Moldovan reality views 703

Veaceslav Ioniță: "Acum angajatorul este în captivitatea angajatului"

În ultimii ani, relația dintre angajator și angajat în ceea ce privește remunerarea s-a schimbat foarte mult, iar astăzi, pe fondul lipsei forței de muncă calificate, angajatorul se află într-un fel de "captivitate" a angajatului.

Această opinie a fost exprimată de expertul în politici economice al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii "По фактам" cu Iulia Fedorova, transmite Noi.md.

El a menționat că, dacă anterior angajatorul evalua munca angajatului la figurat, așa cum dorea, iar angajatul aproape că nu avea drepturi, era gata să accepte orice condiții, acum, din păcate, angajatorul este "captiv" angajatului și este nevoit să majoreze salariile pentru a păstra acasă specialiștii necesari și a preveni plecarea lor peste hotare.

Veaceslav Ioniță a dat un astfel de exemplu. În 2000, salariul mediu în Moldova era de 35 de ori mai mic decît salariul mediu din zona euro, iar astăzi salariul mediu în Moldova este de doar 3 ori mai mic decît în zona euro. "Adică, salariile noastre au crescut de 10 ori mai repede în această perioadă. Vă dați seama ce fel de presiune asupra angajatorului?

Adică, productivitatea muncii noastre nu crește așa. Compania noastră concurează nu cu o companie vecină, concurează cu o companie din Italia, din Spania, unde merg la muncă cetățenii moldoveni. A venit, a lucrat două zile și a plecat. Acum există probleme uriașe, iar angajatorul se află într-o stare foarte proastă. Iar angajatul este protejat foarte serios din punct de vedere al legislației noastre", a declarat expertul IDIS Viitorul.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1945
Populația:
253 locuitori

Chirilovca este un sat din cadrul comunei Vinogradovca, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Taraclia și la 157 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 253 de oameni. Satul Chirilovca a fost întemeiat în anul 1945.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.