29 april 2024, 18:00 Moldovan reality views 1613
Dincolo de cadrul Constituției: Cum este încălcată legea în Moldova de dragul unor interese de moment. Partea 1
29 april 2024, 18:00 Moldovan reality views 1613

Dincolo de cadrul Constituției: Cum este încălcată legea în Moldova de dragul unor interese de moment. Partea 1

În ultimii 15 ani, domeniul legislativ din Republica Moldova a fost în continuă schimbare, dar în fiecare an tot mai multe modificări și inovații ridică multe întrebări și generează un val de critici dure, inclusiv din partea experților și reprezentanților comunității juridice.

Multe dintre noile prevederi promovate de așa-numitele forțe politice liberale contravin nu doar legislației naționale și Constituției Republicii Moldova, ci și obligațiilor internaționale ale Republicii Moldova. Comentînd unele inovații legislative ale autorităților, experții juridici folosesc o terminologie specială: "nonsens juridic și constituțional".

Actualii legiuitori recurg la astfel de practici de intervenire în domeniul constituțional, care nu s-au mai întîlnit pînă acum nici în Europa, nici pe alte continente. Toate acestea duc la compromiterea procesului de legiferare, la politizarea instituțiilor juridice și la scăderea încrederii în sectorul justiției, inclusiv în justiția constituțională.

Cui aparține Constituția?

Specialiștii în drept atrag în primul rînd atenția asupra modificărilor ilegale ale Constituției, care se practică nu pentru prima dată în Republica Moldova, precum și asupra unei serii de decizii extrem de ambigue ale Curții Constituționale (CC). Experții Institutului Justiției Constituționale (IJC) au înregistrat în repetate rînduri cazuri de nerespectare evidentă a supremației Constituției și de încălcare a ordinii constituționale. În opinia lor, astfel de situații ar trebui să îngrijoreze atît autoritățile statului, cît și instituțiile sociale, cum ar fi sindicatele, partidele politice și organizațiile neguvernamentale, precum și societatea în ansamblu. Deoarece fie Constituția este sfîntă și întreaga țară se conduce după ea, fie ea aparține doar unor oameni care o respectă doar atunci cînd vor.

În ciuda mai multor cazuri de atiudine neglijentă față de normele constituționale, ceea ce s-a întîmplat anul trecut a fost un fel de "premieră" - o abordare nemaiîntîlnită pînă acum pe niciun continent. Prin votul majorității simple, Parlamentul a introdus "modificări tehnice" în Constituție, privind schimbarea denumirii limbii de stat din "moldovenească" în "ronână". Potrivit constituționaliștilor cu autoritate, o astfel de procedură nu se încadrează în mod evident în cadrul constituțional. La urma urmei, modificările în Legea Supremă trebuie să fie aprobate cu ⅔ din voturile deputaților, iar Constituția nu poate fi modificată pe durata stării de urgență, care a fost în vigoare pe teritoriul Republicii Moldova pînă la sfîrșitul anului 2023.

Potrivit IJC, în acest caz a fost încălcat principiul supremației Constituției, deoarece printr-o simplă lege neconstituțională s-a decis revizuirea textului constituțional. Legea Supremă prevede în mod expres astfel de cazuri în articolul 7 - nicio lege și nici un alt act juridic care contravine prevederilor Constituției nu are putere juridică.

Experții se declară surprinși de indiferența opiniei publice față de modalitatea neconstituțională de modificare a textului Legii Supreme. După aceasta nu a urmat practic nici o discuție publică, nici o opinie publică, inclusiv din mediul științifico-didactic, din mediul constituționaliștilor, al specialiștilor și juriștilor, al avocatului poporului și al tuturor celor care prin definiție ar trebui să vegheze asupra statului de drept și a regimului constituțional. În opinia experților IJC, acest lucru vorbește despre existența unor probleme grave în înțelegerea realității constituționale și despre starea și incapacitatea societății de a face față provocărilor constituționale.

Potrivit directorului Institutului Justiției Constituționale, Valeriu Cuciuc, IJC și-a expus public poziția într-o adresare analitică din 16 martie 2023 către Parlamentul RM și deputați, precum și către toate organele autorităților publice și societatea civilă a Republicii Moldova. În ea se afirmă faptul că modificarea Legii Supreme a fost realizată cu încălcarea unei liste întregi de reguli de procedură constituțională, care sînt consacrate în Constituția însăși. În plus, legea este prezentată ca o intervenție tehnică, iar o astfel de procedură nu există conform normelor constituționale de revizuire a Legii Supreme.

Potrivit lui Dumitru Pulbere, președintele Consiliului IJC, fost deputat și fost președinte al Curții Constituționale (CC), acest concept (modificările tehnice ale Constituției) este străin procesului de elaborare a normelor din orice țară, nu doar din Republica Moldova. "În cei 30 de ani de independență a republicii noastre, acest lucru nu s-a întîmplat niciodată, nici măcar la nivel de încercări. Am analizat situația din țările europene dezvoltate - și la ei niciodată nu a existat așa ceva. Am studiat situația pe alte continente – nici cetățenii din Africa nu s-au confruntat niciodată cu o astfel de situație. Dar la noi, din anumite motive, s-a decis că se poate de acționat într-un mod atît de absurd", spune constituționalistul.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Keywords:

constitutie , lege

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1962
Populația:
18 locuitori

Pavlovca este un sat din cadrul comunei Larga, raionul Briceni, situat la 48.378927 latitudine nordică şi 26.875751 longitudine estică. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 18 oameni. Satul Pavlovca este cunoscut pentru parcul care a fost fondat în anii 1900-1908 pe moșia boierilor Crupenschi.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.