|
Petru Lucinschi: "Trebuie să limităm numărul persoanelor care pot face declarații politice"
Autoritățile trebuie să abordeze foarte responsabil relațiile cu Rusia, dat fiind că acestea s-au construit timp de secole.
Iar responsabilii de politica externă ar trebui să propună niște mecanisme de întreținere a unui dialog cu Rusia pentru a clarifica unele neînțelegeri nu prin declarații, dar prin comunicare directă.
O astfel de opinie a exprimat cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, într-un interviu pentru site-ul Noi.md.
Comentînd recenta adoptare a noii Strategii de securitate națională, în care Rusia pentru prima dată a fost numită oficial principala amenințare a Republicii Moldova, el a spus că declarația despre faptul că Rusia este amenințarea principală, se face în condițiile unei tensiuni mari.
Acest lucru se datorează faptului că în apropiere se desfășoară acțiuni militare ale Rusiei și Ucrainei
Totodată, fostul șef de stat a spus că nu înțelege pentru ce dăm motiv, ca mai în fiecare zi în mesajele rusești să fie pomenită Moldova.
”Este neajunsul nostru: vorbim mult, uneori de prisos, dar adesea aceste cuvinte nu-s susținute de fapte și nu corespund naturii deciziilor noastre, din care nu reiese că noi am fi chiar așa de bătăioși”, a menționat Petru Lucinschi.
Potrivit acestuia, trebuie să fim precauți și să limităm numărul persoanelor care pot face declarații politice, în special pe marginea unor așa probleme, ca relațiile cu Rusia, NATO și vecinii noștri. Aceștia trebuie să fie președintele, premierul și ministrul afacerilor externe.
”Evident, cea mai discutată problemă sînt relațiile noastre cu Rusia. Ce să zic? Desigur, autoritățile trebuie să abordeze foarte responsabil relațiile cu Rusia, dat fiind că acestea s-au construit timp de secole. Deci, responsabilii de politica externă ar trebui să propună niște mecanisme de întreținere a unui dialog cu Rusia pentru a clarifica unele neînțelegeri nu prin declarații, da prin comunicare directă”, a spus cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova.
El a menționat că orice superputere are propriile interese pentru anumite teritorii, este un factor constant. Faptul că Rusia are propriile interese în această regiune este clar și de acest specific trebuie să ținem cont. Nu ne stă în puteri să schimbăm ceva aici.
Petru Lucinschi a menționat că într-un interviu e dificil să explicăm mai detaliat specificul relațiilor noastre, dar vreau să-i rog pe cei interesați să facă cunoștință cu ceea ce spun despre aceasta marii noștri predecesori.
”Îl am în vedere, în primul rînd, pe Mihai Eminescu, care ne îndemna să nu ne confruntăm cu statele mari, ”să ne știm lungimea nasului”, și credea că ni se potrivesc mai bine hainele modeste, dar și pe Nicolae Iorga, care ne-a dat sfaturi directe cum să ne comportăm cu Rusia. Nu strică să cunoaștem ce spunea în acest context Nicolae Titulescu (ministru român al afacerilor externe între anii 1927-28– nota red.) și ce spunea despre Rusia Emil Cioran (filozof european din sec. XX – nota red.)”, a subliniat cel de-al doilea președinte al țării.
Potrivit lui, desigur, ne-am dori ca Rusia să ne trateze ca pe un stat independent, cu respect, în conformitate cu normele internaționale, reieșind din particularitățile noastre.
Că doar Moldova nu poate dăuna cumva Rusiei, și noi ne-am dori să avem cu ea relații normale. Este foarte clar, că în războiul actual dintre Rusia și Ucraina noi sprijinim Ucraina – vecina cea mai apropiată – și în măsura posibilităților o ajutăm în plan umanitar”, a conchis Petru Lucinschi.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1639
- Populația:
- 1240 locuitori
Hristici este un sat şi comună din raionul Soroca. Hristici este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 11 km de orașul Soroca și la 163 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1240 de oameni. Satul Hristici a fost menționat documentar în anul 1639.
Comments
(0)