|
Dumitru Pulbere: "Stoianoglo trebuie restabilit în funcția de procuror general"
Oricum am privi situația din jurul procurorului general demis al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, este evident că de om pur și simplu și-au bătut joc, și el trebuie restabilit în funcția de procuror general al țării.
O astfel de opinie a exprimat într-un interviu pentru Noi.md președintele Consiliului Institutului Justiției Constituționale (IJC), fost președinte al Curții Constituționale (CC), Dumitru Pulbere.
Astfel el a comentat lipsa de reacție din partea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și a altor organe abilitate la decizia CEDO în dosarul "Stoianoglo vs Moldova", care a constatat o încălcare a drepturilor lui Alexandr Stoianoglo la demiterea sa din funcția de procuror general în 2021.
Dumitru Pulbere a menționat că Institutul Justiției Constituționale a adresat o scrisoare deschisă Consiliului Superior al Procurorilor cu rugămintea de a-l restabili pe Stoianoglo în funcția de procuror general după ce CEDO i-a dat dreptate.
El a amintit că, conform p.1 art. 125 din Constituție, CSP este garantul independenței și nepărtinirii procurorilor. Și el nu și-a îndeplinit atribuțiile constituționale, dacă a aprobat decizia comisiei de evaluare a activității procurorului general, care era în afara legii.
Președintele Consiliului Institutului Justiției Constituționale, fostul președinte al Curții Constituționale consideră că demiterea lui Stoianoglo a devenit posibilă după decizia greșită a CSP, care nu a examinat detaliat și multilateral acest caz pe fondul problemei, așa cum cere legea, și i-a încălcat grav dreptul la un proces echitabil.
Consiliul nu a cerut dovezi suplimentare, nu și-a propus să verifice situația reală și a emis o decizie, care permitea șefei statului să decreteze demiterea lui Stoianoglo din funcție.
”Și CEDO a luat decizia respectivă, dar nu CSP este responsabil, ci statul Republica Moldova, condamnat pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil”, a spus Dumitru Pulbere.
Potrivit lui, această greșeală a CSP trebuia corectată. Adică, trebuia să fie anulate deciziile luate anterior și să se solicite președintei anularea decretului privind demiterea lui Alexandr Stoianoglo și emiterea unui decret nou – cu privire la restabilirea acestuia în funcția de procuror general.
”CSP a luat act de adresarea noastră, nimic mai mult. Nu au urmat careva pași după aceasta”, și-a exprimat regretul Președintele Consiliului Institutului Justiției Constituționale, fostul președinte al Curții Constituționale.
El a îndemnat să nu uităm, că încă înainte de decizia CEDO a apărut și decizia CC din Moldova , în care era indicat că la demiterea lui Stoianoglo a fost încălcată Constituția. Asta în timp ce autoritățile vorbesc despre caracterul consultativ, de recomandare al concluziilor sonorizate, care se referă la zilele trecute. Dar orice decizie judecătorească evaluează situații apărute în trecut, însă acest lucru nu ne permite să spunem că litigiul a fost soluționat.
”Am spus de multe ori și pot să repet, că din punctul meu de vedere, ca jurist și procuror de carieră, el este în continuare procurorul general al Republicii Moldova”, a declarat Dumitru Pulbere.
Fiind întrebat dacă acest lucru înseamnă că, în cazul în care va fi numit un nou șef al Procuraturii Generale, există riscul ca acesta să fie demis în baza aceleiași scheme, acesta a răspuns că aceasta constă esența.
”Eu am mai spus, că nu-l invidiez pe procurorul care se va pomeni în acest fotoliu. Dacă va avea loc concursul, pe care încearcă să-l organizeze CSP, candidatul selectat va fi prezentat președintei, care va emite decretul de numire a lui în funcția de procuror general al RM. Dacă această guvernare își va menține pozițiile, procurorul general numit va avea noroc. Dacă vine o altă guvernare, el va fi demis a doua zi. Printr-un decret similar celui, prin care fost demis Stoianoglo. Dar dacă decretul în privința lui Stoianoglo a fost neconstituțional, cel de demitere a noului procuror general va fi constituțional, căci numirea lui va fi ilegală”, a subliniat Președintele Consiliului Institutului Justiției Constituționale, fostul președinte al Curții Constituționale.
În opinia sa, motivul acestei situații este evident: guvernarea nu dorește să țină cont de deciziile CC și CEDO.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1575
- Populația:
- 998 locuitori
Bleşteni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Bleşteni şi Volodeni. Satul Bleşteni se află la o distanță de 12 km sud-vest de Edineţ, la 17 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 214 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 998 de oameni. Este menţionat pentru prima dată în documentul datat cu 19 mai 1575, cu numele Blişceanăuţi, ţinutul Hotin.
Comments
(0)