|
Ion Cristoiu, analist român: "În România, și scriitorii, și jurnaliștii tratează R. Moldova la nivel de telenovelă, dar eu nu împărtășesc această părere"
Ion Cristoiu, jurnalist, scriitor și analist politic din România, a menționat în cadrul emisiunii online "Podcast Politic" moderată de jurnalista Natalia Morari despre felul cum este percepută peste Prut Republica Moldova în mediul jurnaliștilor și al analiștilor politici. Potrivit lui Cristoiu, în acest sens există o abordare clișeizată, pe care el nu o împărtășește, notează Noi.md.
" În România, și scriitorii, și jurnaliștii tratează Republica Moldova la nivel de telenovelă. Clișeele "sora mai mică", "frații moldoveni", Prutul, Nistrul – eu deja sînt plictisit de clișeele astea, de vorbe dulci în legătură cu Republica Moldova. Știu că o să vă supere că sunteți de la Chișinău, dar toată această atitudine trădează o aroganță de țară mai mare, de frate mai mare. Să știți că și fratele mai mare poate fi arogant. Și atît politicienii noștri, cît și jurnaliștii noștri vă tratează așa, sunteți acolo, sora mai mică, dar cam împiedicată.
Eu întotdeauna am respins această atitudine de telenovelă. Am încercat să gîndesc situația din Republica Moldova și postdecembristă, dar o cunosc și pe cea din perioada interbelică și de după 1812, ca o altă țară. E ca și cum aș scrie despre Bulgaria, despre Serbia. Nu introduc sentimentalisme, nici pozitive, nici negative în analiza noastră {...}", a menționat Ion Cristoiu.
Acesta a mai adăugat că, în România, în prezent, nu există nicio analiză obiectivă a situației din Republica Moldova.
"Asta se întîmplă pentru că, pe de o parte, este această atitudine de jurnaliști, care sînt frații mai mari și vă sfătuiesc cum să trăiți, dar este și foarte important că în România se manifestă în presă, chiar și în presa așa-zisă liberă, interesul de stat. Deci sînt anumite realități, la care jurnaliștii noștri se supun imediat comenzilor statului, pentru că spun că este interes de stat.
Este interes de stat să nu o critici pe Maia Sandu, că, na, e de-a noastră și vrea să ducă Moldova în Uniunea Europeană, este în interes de stat să nu critici UE, este interes de stat să elogiezi regimul Zelenski din Ucraina și să faci din Putin ceea ce literatura stalinistă făcea din chiabur. Am făcut această caracterizare ca să nu vă așteptați la vorbe dulci despre Moldova {...}.
La ora actuală, cel puțin, în România, jurnaliștii se supun unui proces numit cenzura consensului. Există anumite subiecte, pe care presa din lenevie sau din comoditate nu are curaj să le abordeze", a mai precizat jurnalistul român.
În contextul situației geopolitice, mai ales, avînd în vedere războiul din Ucraina, Ion Cristoiu a menționat despre radicalizarea atitudinii conducerii Republicii Moldova, care, în opinia lui, și-a pierdut din caracterul judicios manifestat la începutul evenimentelor din țara vecină.
"De la declanșarea războiului în Ucraina, la început conducerea Moldovei a fost destul de prudentă. Cum cred eu că așa trebuie să fie o țară mică. Atunci chiar mi s-a părut o politică, pe care eu o numesc înțeleaptă. În ultima vreme, este un salt, o deplasare în cadrul acestei politici, care pe mine mă surprinde. Adică aproape peste noapte Moldova este antirusească, anti-Putinistă, pro-Zelenki. Ceva s-a schimbat".
Amintim că, potrivit datelor clasamentului realizat de Reporteri fără Frontiere, în martie anul trecut, Republica Moldova se poziționa pe locul 40 din 180 în Indicele privind Libertatea presei la nivel mondial. România s-a clasat pe locul 56, iar Ucraina - pe 106.
Totodată, potrivit datelor sondalui prezentat în data de 1 februarie curent de compania iData, 49.5 la sută din respondenți cred că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcție greșită. La sondaj, au participat 1.011 persoane din toată țara, marja de eroare fiind de 3%.
Mai multe informații despre istoria Republicii Moldova puteți găsi, accesînd site-ul moldovenii.md.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
- Эффективная чистка печени всего одним стаканом этого напитка
- Вы не можете спать, у вас ломкие ногти и выпадают волосы? Вот то, что вы пропустили
- Памятка для родителей
- Что происходит в организме после употребления Кока-Колы
- Дети и старики всегда помогут в трудную минуту...
- Чистка сосудов: рецепт отвара из семян льна
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1614
- Populația:
- 84 locuitori
Sverida este un sat din cadrul comunei Onişcani, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Călărași și la 66 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 84 de oameni. Satul Sverida a fost menționat documentar în anul 1614.
Comments
(0)