02 june 2024, 11:00 Moldovan reality views 1411
Comunitatea academică, îngrijorată cu privire la posibila mutare a Procuraturii Anticorupție în sediul AȘM
02 june 2024, 11:00 Moldovan reality views 1411

Comunitatea academică, îngrijorată cu privire la posibila mutare a Procuraturii Anticorupție în sediul AȘM

Comunitatea academică din Republica Moldova se confruntă cu o provocare după ce au apărut informații despre intenția Procuraturii Anticorupție de a se reloca în sediul Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), situat pe bd. Ștefan cel Mare și Sfînt, nr. 1.

În cadrul unei ședințe a Prezidiului AȘM și a membrilor titulari, corespondenți și desemnați, desfășurată vineri, 2 februarie 2024, care a reunit 83 de persoane, atît fizic, cît și online, s-a discutat cu îngrijorare despre această posibilitate, transmite Noi.md

Președintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, a deschis sesiunea abordînd direct temele care ridică îngrijorare, iar m.c. Ion Hadîrcă și Dr. hab. Liliana Condraticova au accentuat rolul inestimabil al Academiei în sfera științifică și culturală a Moldovei.

În lumina acestor discuții, Prezidiul AȘM a formulat o Declarație prin care își exprimă ferm opoziția față de planurile Procuraturii Anticorupție. "Este o încercare de a submina nu doar autonomia, ci și integritatea Academiei de Științe, un pilon fundamental al cercetării și inovației în Republica Moldova," se menționează în Declarație.

Acad. Eugen Doga, unul dintre membrii distinși ai AȘM, și-a exprima nemulțumirea și îngrijorarea.: "Noi, academicienii, sîntem acei care am creat imaginea țării și continuăm să o creăm. Academia este emblema și elita spirituală, este chiar spiritul țării! Eu sînt indignat de ceea ce se întîmplă în jurul Academiei, nu se poate admite distrugerea Academiei!"

Acad. Gheorghe Ghidirim a adăugat: "Este pur și simplu inadmisibil să fie astfel ignorată autoritatea Academiei, instituție-lider și pilon al elitei științifice."

Eco-ul îngrijorării a fost preluat și de acad. Gheorghe Duca: "Într-adevăr astăzi, ne confruntăm cu o situație extrem de gravă și alarmantă, care necesită o reacție imediată și fermă din partea noastră."

Declarația AȘM a fost susținută de mai mulți membri, printre care acad. Andrei Eșanu, care a subliniat: "Declarația pregătită de Prezidiu și prezentată de domnul Președinte este un adevărat manifest, un strigăt de alarmă. Noi nu sîntem împotriva luptei cu corupția, dar nu cu prețul sacrificării științei."

Acad. Grigore Belostecinic a evidențiat o tendință îngrijorătoare: "Intenția de a amplasa Procuratura Anticorupție se încadrează în șirul acțiunilor orchestrate în ultimii ani de distrugere a Academiei de Științe."

M.c. Boris Boincean a rezumat sentimentul general al adunării: "Nu poți face dreptate prin nedreptate."

În contextul acestor dezvăluiri și dezbateri, comunitatea academică, împreună cu societatea civilă și mass-media, este îndemnată să ia atitudine pentru a apăra valorile științifice și culturale ale Moldovei.

Amintim, în cadrul unei emisiuni televizate, șefa de la Procuratura Anticorupție, Veronica Dragalin a spus că deja s-a găsit un sediu pentru instituția care o conduce însă acesta ar aparține Academiei de științe a Moldovei.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1979
Populația:
1011 locuitori

Mălăieştii Noi este un sat din cadrul comunei Bălăbăneşti, raionul Criuleni. Satul are o suprafaţă de circa 0.42 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.20 km. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Criuleni și la 35 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1011 oameni. Satul Mălăieştii Noi a fost întemeiat în anul 1979.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.