|
Ion Gutu: România tinde să „absoarbă” Moldova
România este dornică să absoarbă Moldova și o atacă în toate privințele, iar scopul ultim este cîștigarea teritoriilor republicii noastre.
Această opinie a fost exprimată de fostul viceprim-ministru al Moldovei Ion Gutu în cadrul emisiunii Morari live, transmite Noi.md.
El a remarcat că România, mama unionismului, este cea mai serioasă coloană a cincea care activează în Moldova, dar din anumite motive ea nu este luată în seamă/
"Ca moldovean, sînt foarte supărat de faptul că simțim un fel de complex de inferioritate în fața românilor. Românii trebuie să se elibereze de complexul de superioritate față de moldoveni", a spus Ion Guțu.
El a atras atenția asupra faptului că premierul României, în momentul în care Ucraina se află în stare de război, discută cu președintele Ucrainei problema recunoaşterii inexistenţei limbii moldovenești în Ucraina.
"În timpul războiului, aceasta este o problemă importantă? Nu sînt antiromân. Am condus timp de patru ani comisia interdepartamentală a Republicii Moldova - România. Am avut relații foarte bune cu toți președinții comisiei din România. Dar nu a existat o astfel de ofensivă. Cred că acum există o ofensivă pe toţi parametrii. Iar scopul lui final este teritoriul. Au nevoie de teritoriu, iar toate serviciile din România lucrează spre acest rezultat final", a remarcat fostul viceprim-ministru al Moldovei Ion Guţu.
În opinia sa, mii de tineri din Moldova, care anual intră gratuit în România pentru a studia și a primi burse acolo, sînt chemați să se alăture echipei unioniștilor din Moldova.
"Este un atac intenționat al vecinului nostru, România, asupra Republicii Moldova. Scopul este absorbția. Oare nu este clar?", a subliniat fostul viceprim-ministru al Moldovei.
Totodată, el consideră că cea mai reușită acțiune a serviciului secret român în această direcție este întroducerea dublei cetățenii în Republica Moldova.
„Dacă ei în România cred că nu suntem moldoveni, le pun întrebarea: Cine a fost Ștefan cel Mare și ce limbă vorbeau atunci moldovenii? Română? Cînd România însăși nu exista încă? Scriitorul Ion Druță spunea într-una dintre programele TV, că da, limba moldovenească și română sunt foarte apropiate, dar limba moldovenească este mama, iar limba română este fiica”, a subliniat Ion Guțu.
Reamintim că informații ample despre istoria Moldovei se găsesc pe site-ul moldovenii.md. În secțiunea „Sîntem moldoveni” există informații despre limba moldovenească și de ce nu sîntem români.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1603
- Populația:
- 2448 locuitori
Malcoci este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Malcoci este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Ialoveni și la 27 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2448 de oameni. Satul Malcoci a fost menționat documentar în anul 1603.
Comments
(0)