04 august 2023, 09:30 Moldovan reality views 1155
Moldovenii se arată pentru aderarea la UE, dar împotriva ieșirii din CSI
04 august 2023, 09:30 Moldovan reality views 1155

Moldovenii se arată pentru aderarea la UE, dar împotriva ieșirii din CSI

Datele unui nou sondaj de opinie realizat de compania iData, moldovenii își doresc aderarea la UE însă se arată împotriva ieșirii Republicii Moldova din CSI.

Sentimentul pro-european a crescut în luna martie 2023 în Republica Moldova, comparativ cu ultimele două luni și a ajuns la 57% din total populație care susține aderarea RM la Uniunea Europeană.

În alceași timp, o treime sînt împotrivă iar circa 10% nu au o părere despre aceasta. Regiunile statistice iData (sînt 20 de regiuni cu o populație aproximativ egală cu 130 mii de locuitori fiecare) care sînt mai proeuropene sînt cele din Centru și Soroca, în special Ungheni, Călărași, Hîncești, Buiucani și Centru (Chișinău). Cel mai puțin proeuropeni sînt locuitorii din regiunile ComratEdinețBălți și Fălești.

În altă ordine de idei, moldovenii nu își doresc ca țara noastră să renunțe la calitatea de membră a Comunității Statelor Independente (CSI).

 

Astfel, 41.2% din respondenți se împotrivesc ieșirii RM din CSI. De asemenea, 18.2% din respondenți nu au putut exprima o opinie cu privire la acest subiect. Pe cînd 40.6% susțin ieșirea.

Contra ieșirii din CSI s-au exprimat respondenții din regiunile Comrat, Cahul și Bălți, în mod special, iar pentru ieșirea din CSI s-au expus locuitorii din Călărași, CimișliaCăușeni, în alte regiuni fiind diferențe nesemnificative între susținători și cei care sînt contra ieșirii RM din CSI.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion total de 1065 respondenți, dintre care 93.7% au fost contactați prin intermediul interviurilor telefonice asistate de computer (metoda CATI), iar restul de 6.7% au completat chestionarul prin intermediul platformei online (metoda CAWI).

Rezultatele sondajului sînt reprezentative pentru populația Republicii Moldova, cu excepția persoanelor care locuiesc în regiunea Stînga Nistrului și a cetățenilor moldoveni care trăiesc în străinătate. Studiul prezintă o marjă de eroare maximă de eșantionare de ±3%.

Source: noi.md

Keywords:

UE , CSI , sondaj

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1807
Populația:
4057 locuitori

Volintiri este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Volintiri este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Ștefan Vodă și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4057 de oameni. Satul Volintiri a fost menționat documentar în anul 1807.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.