09 october 2024, 16:00 Moldovan reality views 1028
Ce se ascunde în spatele întrebării inofensive de la referendumul privind integrarea europeană?
09 october 2024, 16:00 Moldovan reality views 1028

Ce se ascunde în spatele întrebării inofensive de la referendumul privind integrarea europeană?

Referendumul republican privind modificarea Constituției în legătură cu intenția de a deveni parte a Uniunii Europene, va avea loc pe 20 octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

Constituționaliștii atrag atenția asupra faptului că acest plebiscit poate duce la pierderea de către Constituție a statutului de Lege supremă, la suprimarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor și chiar la lichidarea statului moldovenesc, prin decizia unei simple majorități parlamentare. Unii experți vorbesc despre o conspirație criminală a cetățenilor români de la Curtea Constituțională (CC) și din conducerea țării, menită să priveze Republica Moldova de suveranitatea și independența sa prin voturile unei mici părți a electoratului.

În cadrul referendumului va fi supusă votului o întrebare aparent inofensivă: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. În același timp, în buletinul de vot nu este indicat ce modificări concrete ale Legii supreme se propun a fi introduse, iar campania se limitează la întrebarea „pentru” sau „împotriva” integrării europene/aderării la Uniunea Europeană. Cu toate acestea, dacă cetățenii vor vota în favoarea aderării la UE, vor fi introduse, practic în mod fraudulos, mai multe modificări la Constituția țării, votate deja de Parlament, cu o majoritate simplă a PAS și aprobate, fără prea mare gălăgie, de Curtea Constituțională, care vor avea consecințe periculoase și imprevizibile.

Preambulul Constituției va conține mențiunea privind „identitatea europeană a poporului R. Moldova” și „ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova”. Constituția va fi completată cu un articol separat cu mențiunea că aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene va fi stabilită de Parlament prin lege organică. Se propune indicarea în Constituție a faptului că, după aceasta, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene și alte reglementări comunitare obligatorii vor avea prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne.

Cu alte cuvinte, Moldova va transfera o parte semnificativă a suveranității sale organismelor supranaționale, privînd-o, în mare parte, de independența sa. Iar dacă vor lua în considerare planurile Comisiei Europene de a transforma treptat UE și într-o organizație militară, Republica Moldova își va pierde automat statutul de neutralitate - cea mai importantă condiție pentru pacea pe meleagurile noastre, consacrată de Constituție. Pentru aceasta, în opinia conducerii de vîrf a țării și a cetățenilor români din CC, sînt suficiente doar 17% din voturile alegătorilor și nu este nevoie de negocieri, care, în cazul aderării unor noi țări la UE, durează ani de zile și, de multe ori, decenii. În același timp, majoritatea absolută a populației, care nu citește Monitorul Oficial și presa necontrolată de autorități, așa și nu va ști pentru ce a votat.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1102 locuitori

Căbăiești este un sat și comună din raionul Călăraşi. Căbăiești este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Căbăiești se află la distanţa de 22 km de orașul Călăraşi și la 86 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1 102 oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1429.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.