|
Atenție, informații false! Spațiul aerian al Republicii Moldova nu a fost închis
Spațiul aerian al Republicii Moldova nu a fost închis din 14 martie 2023, iar astfel de informații, distribuite de unele persoane pe rețelele de socializare, nu sunt altceva decît informații false, neîntemeiate.
Potrivit Autorității Aeronautice Civile și Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, din 14 martie 2023, doar compania aeriană maghiară low-cost Wizz Air a decis suspendarea tuturor zborurilor sale prin Aeroportul Internațional Chișinău. În același timp, motivele și argumentele exacte ale unui stfel de pas sînt neclare.
Wizz Air a anunțat oficial că a decis acest lucru din cauza îngrijorărilor legate de securitatea spațiului aerian al țării. Dar, după cum menționează autoritățile moldovenești, în prezent riscuri pentru securitatea aeriană a țării sînt minime și, prin urmare, nimeni, cu excepția Wizz Air, nu și-a anulat zborurile de pe Aeroportul Chișinău.
Decizia luată de Wizz Air a creat incertitudine, avînd în vedere faptul că pe 14 februarie compania aeriană a solicitat aprobarea orarului de zbor pentru sezonul estival, iar pe 27 februarie acesta a fost aprobat de Autoritatea Aeronautică Civilă. După analizarea riscurilor, instituțiile statului, aplicând o serie de proceduri, au stabilit că zborurile în spațiul aerian național pot fi efectuate în siguranță și, prin urmare, regretă decizia bruscă a Wizz Air.
Autoritatea Aeronautică Civilă și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale au declarat că vor continua să întreprindă toate acțiunile necesare pentru a readuce transportatorul aerian pe Aeroportul Internațional Chișinău cît mai curînd posibil, precum și pentru a atrage alți transportatori low-cost. În special, autoritățile moldovenești speră că în cel mai scurt timp în țara noastră va sosi cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa Ryanair și va lansa zboruri de la Chișinău. Despre acest lucru a declarat Președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unei întîlniri recente la Dublin cu reprezentanții acestei companii aeriene irlandeze, cu care a discutat posibilitatea lansării de către operatorul irlandez a zborurilor din Moldova.
Speakerul le-a vorbit și despre procedurile aplicate de autoritățile competente din Republica Moldova în scopul asigurării unui nivel corespunzător al siguranței și securității aeronautice menționînd că, potrivit analizei tuturor riscurilor, zborurile în spațiul aerian național pot fi efectuate în siguranță.
Președintele Parlamentului i-a asigurat pe reprezentanții Ryanair că autoritățile Moldovei sunt gata să le ofere toate condițiile necesare pentru efectuarea zborurilor pe Aeroportul Internațional Chișinău. "Am ținut foarte mult să avem această discuție și sper să avem primele rezultate cît mai curînd", a declarat Președintele Parlamentului, Igor Grosu, la finalul întrevederii.
De menționat că Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, consideră că nu existau motive pentru ca compania aeriană maghiară Wizz Air să suspende toate zborurile din și spre Republica Moldova. El a menționat că decizia companiei aeriene maghiare Wizz Air de a suspenda zborurile din și spre Republica Moldova începâînd cu 14 martie nu este justificată, deoarece în prezent riscurile pentru securitatea aeriană a țării sînt minime.
"Noi nu vrem să interpretăm cumva. Noi încercăm să avem un dialog onest și deschis cu toate companiile, să înțelegem de ce Wizz Air s-a simțit nu neapărat în siguranță atunci când a luat această decizie. Dar îmi exprim ferma convingere că vom putea să liniștim apele și să facem agenții economici să se simtă în pace, stabilitate și securitate ca să opereze mai departe. Nu existau motive pentru ca astfel de decizii să fie luate. De exemplu, Austrian sau Tarom operează în continuare. Acum avem și alte proiecte pe care urmează să le dezvoltăm. Semnăm în continuare acorduri de deschidere a spațiului aerian cu diferite țări și în ultimă instanță suntem siguri că va crește și competiția pe piața de transport aerian în R. Moldova", a spus Dorin Recean.
Experții menționează că operarea în siguranță a zborurilor este foarte importantă, dar dacă acesta ar fi singurul motiv, Wizz Air ar anula imediat zborurile din și spre Chișinău, deoarece este puțin probabil ca securitatea să se înrăutățească anume pe 14 martie 2023 sau mai tîrziu.
Printre motivele mai convingătoare ale deciziei, ei menținează motive comerciale, în special, lipsa personalului de zbor pentru bazele operaționale ale Wizz Air din România; necesitatea reducerii cheltuielilor, deoarece efectuarea mai multor zboruri de pe același aeroport, același Iași, înseamnă a primi reduceri mari de la furnizori, deoarece în schimb ei oferă volume mari. Și nu întîmplător, de la sfîrșitul lunii martie 2023 Ryanair va efectua zboruri și de pe Aeroportul din Iași. Wizz Air va putea opera zboruri din Iași cu cheltuieli mai mici, va zbura mai des pe anumite rute, ceea ce oferă o flexibilitate mai mare. Astfel, Wizz Air poate menține un viitor "război" comercial la Iași cu Ryanair - un scenariu în care este important cel mai mic preț al biletelor și cota de piață.
De menționat că Wizz Air a declarat că rămîne loială pieței din Moldova și va continua să evalueze constant situația, pentru a relua operațiunile și pentru a redeschide baza, de îndată ce acest lucru va putea fi realizat în siguranță.
În concluzie, trebuie remarcat faptul că plecarea extrem de neașteptată a Wizz Air de pe piața moldovenească, într-un moment în care orice acțiune neloială din partea anumitor reprezentanți ai marilor afaceri față de stat poate fi considerată drept un exemplu negativ pentru alții, ar trebui să fie un semnal pentru autoritățile aeronautice moldovenești pentru ca pe viitor să fie extrem de precaute cu privire la cooperarea cu această companie. Mai ales dacă luăm în considerare forma în care Wizz Air și-a anunțat decizia, precum și faptul că planurile și drepturile multor cetățeni moldoveni au fost încălcate de decizia Wizz Air. În acest sens, ar fi bine ca statul moldovenesc, odată cu întoarcerea aeroportului, să se gîndească la crearea unei companii aeriene de stat în Republica Moldova. Pentru a nu depinde de capriciile sau de planurile de afaceri în schimbare ale managerilor străini care nu înțeleg ce fac, și suferă de lipsă de imaginație atunci cînd fac declarațiile către presă și clienți. Din fericire, în țara noastră există personal cu experiență pentru acest lucru.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
- Эффективная чистка печени всего одним стаканом этого напитка
- Вы не можете спать, у вас ломкие ногти и выпадают волосы? Вот то, что вы пропустили
- Памятка для родителей
- Что происходит в организме после употребления Кока-Колы
- Дети и старики всегда помогут в трудную минуту...
- Чистка сосудов: рецепт отвара из семян льна
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1770
- Populația:
- 4996 locuitori
Coşniţa este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pohrebea și Coşniţa. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Dubăsari și la 32 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4996 de oameni. Satul Coşniţa a fost menționat documentar în anul 1770.
Comments
(0)