|
De ce Moldova are o economie slabă, cine este de vină și ce trebuie de făcut
Greșelile în formarea legislației bancare în Moldova reprezintă principalul motiv al economiei slabe din țară, iar situația actuală demonstrează clar acest lucru.
Inflația a re frîu liber și nimeni nu se ocupă cu adevărat de ea, Banca Națională nu poate asigura menținerea stabilității prețurilor, iar acțiunile sale nepricepute nu duc decît la o creștere excesivă a ratelor dobînzilor la creditare și la reducerea consumului și a dezvoltării.
Asupra acestui lucru atrag atenția experții, care menționează că Banca Centrală a oricărei țări ar trebui să aibă trei sarcini principale: emisiunea monetară, conservarea fondurilor persoanelor fizice și juridice și asigurarea decontărilor între acestea, precum și dezvoltarea economiei. .
Băncile centrale ale țărilor cu economii dezvoltate, cu rate finale scăzute la împrumuturile în monede naționale (pînă la 3-5% pe an) și volume mari de creditare de consum, au posibilitatea, într-o oarecare măsură fără a dăuna economiei, de a influența inflația prin majorarea ratelor cu fracţiuni de procent. Cu toate acestea, foarte puține țări dezvoltate fac din lupta împotriva inflației sarcina principală a principalei instituții financiare din țările lor. În condițiile Republicii Moldova – țară cu o economie mică, o astfel de abordare a problemei este dăunătoare și provoacă pagube mari poporului moldovenesc.
Aproape toată inflația din Republica Moldova este importată prin bunuri de larg consum care au crescut în preț în lume, precum și materii prime și resurse energetice, care sînt, de asemenea, importate în principal de producătorii locali. În această situație, Banca Națională nu poate face nimic, dar, deoarece trebuie să facă ceva în cadrul sarcinii sale principale – lupta împotriva inflației, Banca Națională crește ratele dobînzilor la împrumuturi, limitînd creditarea și, în consecință, consumul și dezvoltarea.
Aceste măsuri sînt luate în ciuda faptului că nu creșterea consumului a cauzat inflația, ci creșterea prețurilor la carburanți, materii prime și materiale importate. În această situație, populația și întreprinderile, care se confruntă cu creșterea rapidă a prețurilor la resursele energetice, materii prime și materiale, cu amenințarea insolvenței, mai primesc un cadou de la Banca Națională - rate de multe ori mai mari la credite și, ca un rezultat, o reducere a producției și a consumului. În plus, o astfel de politică duce statul într-o groapă de creditare, care atrage lei, o monedă cu adevărat puternică, cu 20 sau mai mult la sută pe an.
Ce sarcini a rezolvat Banca Națională în această situație? Inflația nu scade, iar dacă scade pînă în primăvară, nu se datorează deloc politicii „competente” a Băncii Naționale, ci se datorează unor absolut alte motive, la care Banca Națională nu are atribuție. În opinia lor, este evident că Guvernul, în coordonare cu Banca Națională, trebuie să ia alte măsuri, dar Guvernul nu este responsabil pentru inflație, iar Banca Națională nu poate face nimic cu adevărat. Inflația are frîul liber și nimeni nu se ocupă cu adevărat de ea.
In condițiile Republicii Moldova, unde nu exista capitaluri istorice, nu există piață a valorilor mobiliare și instituții de finanțare de risc, singura sursa de dezvoltare poate fi creditarea bancară în monedă națională și investițiile de capital privat în substituirea importurilor și dezvoltarea provinciei. Deci, ce ar trebui făcut pentru asta?
Se pare că actualii miniștri nu știu asta. Dar dacă nu știi ceva, iar cunoașterea este vitală, atunci această cunoaștere trebuie obținută. Cum?
Pentru început, să stabilim corect doar două sarcini, a căror soluție ne va permite să începem renașterea țării și a economiei:
1. Costul creditelor investiționale și ipotecare în lei nu trebuie să depășească 3-4% pe an. Totodată, perioada de rambursare a unor astfel de credite trebuie să fie de cel puțin 7 ani pentru afaceri și de 25 de ani pentru familii.
2. Sistemul fiscal ar trebui să stimuleze la maximum crearea de întreprinderi cu activități de substituire a importurilor și dezvoltarea provinciei.
Necesitatea soluționării acestor probleme este evidentă, dar pentru a le rezolva, în primul rînd, aceste sarcini trebuie să ni le stabilim noi înșine. Iar atunci cînd vor fi stabilite, se va putea implica în rezolvarea acestor probleme specialiști din domeniul economiei și finanțelor, inclusiv cu participarea activă a noi.md.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1527
- Populația:
- 1988 locuitori
Gradişte este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gradişte și Iurievca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Cimișlia și la 60 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1988 de oameni. Satul Grădiște a fost menționat documentar în anul 1527.
Comments
(0)