|
Circa 100 de instituții de învățămînt din țară vor fi renovate în anii 2022-2023
Circa 100 de instituții educaționale, școli și grădinițe, își vor moderniza infrastructura în anii 2022-2023. Banii vor fi alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, în cadrul Programului Național „Satul European", transmite MOLDPRES.
Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Guvernului, printre instituțiile modernizate se numără: Liceul Teoretic „Mihai Eminescu" din mun. Ungheni și Gimnaziul nr. 6 din mun. Bălți, care nu doar își repară edificiile, dar și își propun să popularizeze eficiența energetică și gestionarea inteligentă a energiei.
Liceul Teoretic „Mihai Eminescu" din Ungheni este una dintre cele mai mari instituții de învățămînt din regiunea centru, în care studiază 1280 de elevi. La începutul anului 2021, autoritățile publice locale au accesat fonduri europene în valoare de circa 60 de mln de lei (aproximativ 3 mln de euro) pentru un proiect amplu de eficientizare energetică a clădirii liceului. Proiectul a inclus schimbarea geamurilor, termoizolarea fațadei și a acoperișului, schimbarea cablajului, înlocuirea sistemului de iluminat cu becuri led, instalarea unui sistem de ventilare cu recuperarea energiei, repararea interioară și exterioară a edificiului, precum și instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice cu o capacitate de 10 kW.
Totodată, Gimnaziul nr. 6 din mun. Bălți, cu predare în limba rusă, funcționează din anul 1954. De la fondare, școala nu a fost reparată capital niciodată. În vara anului curent, autoritățile publice locale au obținut 17,8 mln de lei pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și eficiență energetică, în cadrul unui proiect de revitalizare urbană implementat de ADR Nord din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.
Potrivit directoarei gimnaziului, Valentina Melnicenco, asemenea oportunități de finanțare ajută școlile să-și soluționeze problemele. „Lucrările de modernizare ce se vor derula pînă în vara viitoare includ schimbarea geamurilor, termoizolarea fațadei, schimbarea sistemului de încălzire, instalarea sistemului de ventilare și repararea tavanelor. Datorită acestui proiect, începînd cu anul următor de studii, cei 200 de elevi ai gimnaziului vor învăța în condiții mult mai bune", a spus Valentina Melnicenco.
Proiectele de modernizare sunt finanțate din fondurile de stat și a celor europene.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1769
- Populația:
- 596 locuitori
Ocniţa este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Ocniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Camenca și la 169 km de Chișinău. Populaţia satului Ocniţa alcătuia 596 de oameni în anul 2012. Satul Ocnița a fost menționat documentar în anul 1769.
Comments
(0)