12 august 2021, 09:30 Moldovan reality views 2682
R. Moldova, asigurată în proporție de 70% cu lapte
12 august 2021, 09:30 Moldovan reality views 2682

R. Moldova, asigurată în proporție de 70% cu lapte

Republica Moldova este asigurată cu lapte doar în proporție de circa 70 la sută. Despre aceasta a anunțat ministrul Agriculturii, într-o ședință care a avut loc în dimineața zilei de marți, cu responsabilii din direcțiile raionale.

„Necesarul de lapte pentru țara noastră este de 700 de mii de tone. Astăzi, peste 40 mii tone sînt importate. Este un spațiu destul de larg pentru a fi făcute investiții în acest sector”, a declarat ministrul Viorel Gherciu, transmite Noi.md cu referire la agora.md.

Vicepreședintele raionului Sîngerei, Ion Bîrsanu, a intervenit în cadrul ședinței și a spus că atît timp cît un litru de lapte va fi cinci lei, iar o sticlă de apă de un litru și jumătate va costa șapte lei, producătorii de lapte vor fi demotivați.

„La noi, în ultimii cinci ani, s-au redus vreo 15 stîni. La noi nu sînt brațe de muncă. Am vrea, prin intermediul ministerului, să aflăm unde sînt aparate de muls ovine și caprine, pentru că asta ar fi o scăpare”, a declarat Ion Bîrsanu.

În replică, ministrul a declarat că mai mulți producători au solicitat intervenția în negocierea prețului la lapte. „Este important ca producătorii de lapte să înțeleagă că ar fi bine să se asocieze, ca să beneficieze la maxim de valoare adăugată în urma procesării laptelui”, a spus Viorel Gherciu.

În ce privește produsele lactate, potrivit autorităților, țara noastră este asigurată cu unt în proporție de 58 la sută, cu c brînză și cașcaval - la 39 de procente.

Source: noi.md

Keywords:

lapte , statistica

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
11860
Populația:
505 locuitori

Paicu este un sat din cadrul comunei Zîrneşti, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Cahul și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 505 oameni. Satul Paicu a fost menționat documentar în anul 1860.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.