19 september 2021, 12:00 Moldovan reality views 2509
Tariful la gaz ar putea crește pentru consumatorii finali
19 september 2021, 12:00 Moldovan reality views 2509

Tariful la gaz ar putea crește pentru consumatorii finali

MoldovaGaz va cere Agenției Naționale pentru Reglementare Energetică scumpirea prețului la gazele naturale, pentru consumatorul final, de la 4 lei și 30 de bani, la 6 lei pentru un metru cub.

Noul tarif ar putea intra în vigoare începînd cu luna octombrie. Informația a fost confirmată.

„Vom adresa o solicitare în acest sens către ANRE. În cazul în care prelungim contractul cu Gazprom avem toate premisele să cerem majorarea tarifului. Astfel, din trimestrul 4, prețul la gaze va fi mai scump. Prognozăm o creștere a tarifului de peste 35%, pînă la 6 lei. Altfel, noi ne întoarcem la tarifele care au fost în 2015-2016, de 6,2 lei pentru un metru cub”, a precizat șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, pentru Unimedia.

Întrebat cînd ar putea intra în vigoare noul tarif pentru consumatorii finali, Vadim Ceban a răspuns: „Sperăm că acest lucru se va întîmpla în scurt timp, avem încă 12 zile pentru negocierea contractului, pînă la 30 septembrie. Procedura poate dura și 2 săptămîni și o lună și mai mult, dar sperăm că ANRE va reieși din termeni reali, ca să nu ajungem în incapacitate de plată”.

Directorul Moldovagaz a comentat și soluția vociferată de președinta Maia Sandu, cu privire la construirea unor depozite pentru gazele naturale în Republica Moldova: „Ideea va costa țării 500 de milioane de euro și va necesita mai mult de 3 ani pentru realizare. În 2009 a fost făcut un studiu de fezabilitate, care ne-a arătat costul și calculele. Dar nu văd necesitatea, atît timp cît ne putem folosi de acest serviciu în Ucraina și România. În Ucraina este ieftin, în Romînia mai scump, în Moldova va fi și mai scump. Nu văd cum acest proiect ar putea fi răscumpărat”.

Source: noi.md

Keywords:

gaz , tarife , preţ

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1597
Populația:
1077 locuitori

Petreni este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Petreni și Popeștii Noi. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Drochia și la 165 km de Chișinău La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1077 de oameni. Satul Petreni a fost menționat documentar în anul 1597.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.