|
Modificări legislative care ar motiva companiile să deschidă creșe pentru copiii angajaților
Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare este promotorul unui șir de idei care ar permite companiilor să creeze centre de educație timpurie pentru copiii angajaţilor – crearea unui regim special prin care să se permită înființarea unui serviciu sau centru cu program parţial de activitate; fondarea unei persoane juridice noi; acordarea tichetelor de creşă și stabilirea parteneriatului public-privat în domeniul serviciilor educaţionale.
La finele anului trecut subiectul a fost adus pe platforma Consiliului Economic pentru a fi discutat cu reprezentanții comunității de afaceri și a fost votat drept prioritate pentru Consiliul Consultativ al IMM-urilor, iar pe data de 3 februarie experții s-au reunit în cadrul unei ședințe organizate de Secretariatul Consiliului Economic și au prezentat primele propuneri legislative.
Propunerile ce țin de înființarea unui centru cu program parțial de activitate presupune oferirea unor scutiri cu dreptul de deducere de la plata TVA și a drepturilor vamale adiacente și oferirea unor scutiri a taxelor locale.
Printre propunerile de finanțare a serviciilor de creșă se regăsesc mecanismul similar celui de tichete de masa care ar trebui să fie oferite angajaților cu copii de până la 3 ani, nivelul maxim al sumelor acordate să fie până la 2 mii de lei sau constituie aproximativ 50% din salariul prognozat pe economie. Și pentru ultima opțiune sunt propuse anumite scutiri de TVA cu drept de deduceri. Suplimentar, ar fi aplicabilă și oferirea unor scutiri cu drept de deducere de la plata TVA și, respectiv, a drepturilor vamale adiacente, pentru a asigura diminuarea costurilor asociate construcției/ întreținerii unor astfel de centre. În acest caz, bunurile ar trebui să fie utilizate exclusiv în cadrul desfășurării activității educaționale asumate.
Prezent la discuții, secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor, Dorel Noroc, a menționat că instituția pe care o reprezintă este deschisă să discute propunerile experților.
Închiderea școlilor și grădinițelor din cauza pandemiei a impus unii angajați să meargă în șomaj tehnic sau să-și ia concediu neplătit pentru a avea grijă de copiii rămași acasă.
Unii angajatori se gândesc să deschidă în cadrul întreprinderilor creșe pentru copiii angajaților, inclusiv pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani, motivând femeile să iasă la serviciu până la expirarea concediului de maternitate, însă prevederile legale existente descurajează angajatorii să înființeze astfel de creșe.
Propunerile urmează să fie discutate cu toate părțile interesate. Secretariatul Consiliului Economic va monitoriza subiectul.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1604
- Populația:
- 377 locuitori
Mincenii de Jos este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mincenii de Jos și Mincenii de Sus. Satul Mincenii de Jos este situat la o distanță de 27 km de orașul Rezina și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 377 de oameni. Satul Minceni a fost atestat documentar la 25 februarie 1604.
Comments
(0)