27 december 2020, 11:00 Moldovan reality views 3022
Datoria de stat a Moldovei se va ridica la 31,4% din PIB
27 december 2020, 11:00 Moldovan reality views 3022

Datoria de stat a Moldovei se va ridica la 31,4% din PIB

Pînă la sfîrşitul anului 2020, datoria publică a Moldovei se va ridica la 31,4% din PIB. Potrivit INFOTAG, acest lucru este afirmat în declaraţia reprezentanţei permanente a Băncii Mondiale din Republica Moldova, publicată miercuri.

Experţii BM notează că deficitul bugetar din anul curent a fost finanţat din instrumente de datorie, în principal guvernamentale.

"În septembrie, datoria externă a statului era de aproximativ 65% din PIB. Rezervele valutare ale statului sînt la un nivel confortabil, maximum în ultimii 15 ani, de 3,5 miliarde de dolari ", se arată în comunicat.

Analiza băncii spune că pînă la sfîrşitul lunii octombrie, veniturile au scăzut cu 1,7%.

"Impozitul pe venit şi TVA au fost principalele forţe motrice", notează banca.

În documentul se constată o creştere semnificativă a cheltuielilor guvernamentale, deoarece autorităţile au luat măsuri pentru a atenua efectele pandemiei. Se acordă prioritate cheltuielilor sociale, în timp ce investiţiile au scăzut în 2020 cu mai mult de 4%.

"Ca rezultat, deficitul bugetar va ajunge la 4,5% din PIB, ceea ce va stimula creşterea datoriei publice şi garantate de guvern cu 4 puncte procentuale pînă la 31,4% din PIB", notează BM.

Source: noi.md

Keywords:

PIB , datoria de stat , economie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1932
Populația:
111 locuitori

Sătuc este un sat din cadrul comunei Pelinei, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Cahul și la 180 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 111 oameni. Satul Sătuc a fost înființat în anul 1932.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.