V. Socor: Moscova nu va permite aderarea Transnistriei la Uniunea Eurasiatică
Foto: nr2.ru |
Intrarea Transnistriei în Uniunea Eurasiatică este ireală, deoarece Moscova nu ar permite Transnistriei să se alăture la Uniunea Vamală a Rusiei, Belarus și Kazahstan.
Acest lucru a fost declarat de expertul senior al Jamestown Foundation din Washington, Vladimir Socor.
Într-un interviu acordat postului de radio "Europa Liberă", el a declarat că intrarea Tiraspolului în Uniunea Eurasiatică, practic, ar însemna recunoașterea Transnistriei, iar Rusia nu intenționează să facă acest lucru în viitorul apropiat, ccăci dosarul transnistrean este radical diferit de cel al Abhaziei și Osetiei de Sud.
În ceea ce privește alegerea unui vector de dezvoltare de către Tiraspol, apoi, potrivit lui Socor, acest lucru ar trebui analizat din două perspective.
Analistul occidental consideră că, în situația actuală Chișinăul nu ar trebui să cadă sub incidența a ceea ce face sau nu face Tiraspolul.
"Politica Chișinăului trebuie să fie punerea consecventă în aplicare a reformelor interne, în temeiul acordurilor dintre UE și Republica Moldova. Guvernul Filat se mișcă în această direcție și bine face că nu acordă nici o atenție la zgomotul produs de Tiraspol, "- a declarat expertul.
La al doilea nivel, există o concurență nedeclarată pentru a determina perspectivele Transnistriei, care a apărut între Uniunea Europeană și Republica Moldova, pe de o parte, și Rusia, pe de altă parte, subliniază Vladimir Socor.
"Bruxelles și Chișinăul încearcă să ofere unor grupuri de la Tiraspol, în special din sectorul de afaceri, stimulente pentru ca ei să fie de acord să adere la Uniunea Europeană alături de Republica Moldova. Rusia oferă beneficii economice Transnistriei. UE se află în concurență cu Rusia, oferind beneficii economice pentru regiune, prin intermediul Chișinăului, în scopul de a o aduce pe calea europeană", - constată analistul american.
Potrivit acestuia, Uniunea Europeană, în ciuda crizei economice și financiare, dispune de mijloace pentru a concura cu succes cu Rusia în regiune. În acest caz, R.Moldova și Transnistria, din cauza dimensiunii lor mici, spre deosebire de Ucraina, sînt mai ușor "digerabile" în termeni de convergență cu UE.
"Acest aspect poate fi numit istoric, deoarece scoate Moldova din cîmpul rivalității tradiționale între Rusia și România, iar statul moldovenesc, inclusiv Transnistria, pentru prima dată în istorie, intră în domeniul concurenței economice și geopolitice între Uniunea Europeană și Federația Rusă", - conchide analistul politic american.
Sursa: NR2.ru
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1540
- Populația:
- 1439 locuitori
Obileni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Obileni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Hîncești și la 77 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1439 de oameni. Satul Obileni a fost menționat documentar în anul 1540 cu denumirea Odaia Delarului.
Comments
(0)