10 april 2019, 12:15 Moldovan reality views 3816
În Moldova va începe un program pentru combaterea degradării terenurilor agricole
10 april 2019, 12:15 Moldovan reality views 3816

În Moldova va începe un program pentru combaterea degradării terenurilor agricole

Republica Moldova va primi circa 1,5 milioane de dolari pentru combaterea degradării terenurilor. Banii sînt oferiți de Organizația pentru Alimentație și Agricultură de la Roma, iar proiectul ar putea demara la începutul anului 2020, anunță Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Proiectul urmărește asigurarea unei gestionări eficiente a terenurilor agricole, astfel încît acestea să ofere servicii ecosistemice esențiale pentru mijloacele de trai ale populației, pentru dezvoltarea locală și națională și pentru sustenabilitatea mediului.

Ministerul Agriculturii anunță că activitățile preconizate includ și introducerea unor practici inovative de agricultură inteligentă pentru climă și gestionarea durabilă a terenurilor la confluența rîurilor Nistru-Coghilnic, în Orhei și Rezina. Rezultatele obținute vor fi diseminate în cadrul unor acțiuni de conștientizare a importanței conservării solului și gestionării eficiente a resurselor naturale.

Potrivit documentului de proiect, după utilizarea actuală a terenurilor și practicile de gestionare a solului în zonele cu pante abrupte se înregistrează pierderi de pînă la 20-30% în fertilitatea solului în urma ploilor torențiale și pierderi anuale de substanțe nutritive cauzate de eroziune care depășesc cu mult reînnoirea prin îngrășăminte.

Majoritatea gospodăriilor agricole sînt deținute de mici proprietari, care au resurse limitate și respectiv sînt mai vulnerabili la incidența calamităților naturale precum seceta sau inundațiile ce deteriorează constant structura solului arabil.

Proiectul s-a discutat în cadrul unei întrevederi oficiale a Ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu, cu reprezentanții oficiului central FAO de la Roma, care efectuează o vizită de lucru în țara noastră.

Source: agora.md

Keywords:

agricultura , degradare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
703 locuitori

Pohrebea este un sat din cadrul comunei Coşniţa, raionul Dubăsari. Localitatea se află la distanța de 1 km de orașul Dubăsari și la 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 703 oameni. Satul Pohrebea a fost menționat documentar în anul 1770.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.