12 december 2023, 00:26 views 31306
Materiale din compartiment: Video gallery |

Piatra, district Orhei

Statut:
Sat
Prima atestare:
1530
Populația:
1379 locuitori

Piatra este un sat şi comună din raionul Orhei. Satul are o suprafaţă de circa 1.16 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.46 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Jeloboc și Piatra. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Orhei și la 59 km de Chișinău. Satul Piatra a fost menționat documentar în anul 1530.

[top]Populația

La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1379 de oameni, dintre care 49.09% - bărbaţi și 50.91% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 99.45% - moldoveni, 0.25% - ucraineni, 0.25% - ruşi, 0.06% - bulgari. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia la nivelul comunei Piatra constituia 2513 oameni, dintre care 48.87% - bărbaţi și 51.13% - femei. Compoziţia etnică a populaţiei comunei: 99.44% - moldoveni, 0.24% - ucraineni, 0.24% - ruşi, 0.04% - bulgari, 0.04% - ţigani. În comuna Piatra au fost înregistrate 817 gospodării casnice în anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.1 persoane.

[top]Istoria localitații

Satul Piatra a fost menționat documentar în anul 1530. Satul se află pe malul stîng al Răutului, la vadul numit Vadul Pietrei. Satul Piatra fiind un sat vechi, aici din cele mai vechi timpuri era bine dezvoltat meșteșugul sculpturii în piatră. În sat s-au păstrat şi pînă în zilele noastre foarte multe cruci de piatră cioplite foarte frumos, unde sînt introduse elemente din folclorul. Un element arhitectural al caselor ţărăneşti din acea perioadă sînt coloanele de piatră, care după ce erau construite, erau frumos zugrăvite în culori vii. În secolul XIX satul a fost împărţit în două: Piatra de Sus şi Piatra de Jos. Piatra de Sus aparţinea boierului Ivan Ivanov, iar Piatra de Jos – Matildei Lazo. La sfîrşitul secolului XIX satul Piatra se afla în proprietatea familiei Lazo. Ultimii moşieri din această dinastie au fost Gheorghe şi Elena Lazo, părinţii eroului războiului civil din Rusia, Serghei Lazo. În 1906 Elena Lazo în legătură cu decesul soţului vinde moşia din Piatra familiei Focşăneanu şi se mută cu traiul pe moşia din Ezăreni, judeţul Bălţi.

[top]Monumente istorice

Conacul familiei Lazo este construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Ca arhitectură se aseamănă caselor ţărăneşti, cu distribuirea odăilor în jurul holului central. În perioada interbelică, în conac este amenajată şcoala, iar în 1967-1968, după transferarea şcolii în sediul nou, conacul este reconstruit şi transformat într-un muzeu dedicat lui Serghei Lazo, fiind şi filială a Muzeului Naţional de Istorie. Monument de arhitectură de importanţă naţională. Se află în stare nesatisfăcătoare, actualmente în restaurare. Conacul familiei Bagdasarov A aparţinut familiei de nobili armeni Bagdasarov, despre care se spune că au venit în Basarabia din Turcia, odată cu Manuc Bei. La începutul secolului al XX-lea era o gospodărie tipică pentru o familie de nobili, incluzînd ferme de păsări, porci, vite şi oi, precum şi terenuri de vii şi livezi. Astfel, complexul era destul de extins, fiind ocupat de acareturi de tot felul, plus o cramă în spatele conacului şi un lac în faţă. Locuitorii mai în vîrstă îşi amintesc că boierul avea şi un garaj pentru maşină şi tractoare, precum şi o minicentrală electrică. După 1944, conacul a fost o vreme închisoare, după care fermele colhozului „Serghei Lazo”, depozit de cereale, iar bucătăria, o anexă la clădirea principală, este şi astăzi sediu pentru brigada de tractoare. După 1990, nepoţii boierului de la Odesa au venit să vadă ce a rămas din conac. Monument de arhitectură de importanţă naţională. Se află în stare de degradare avansată. Astăzi serveşte ca depozit pentru gospodăria ţărănească din localitate.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1506
Populația:
1098 locuitori

Cerniţa este un sat şi comună din raionul Floreşti. Cerniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Florești și la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1098 de oameni. Satul Cernița a fost menționat documentar în anul 1506.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.