13 july 2012, 09:48 Moldovan reality views 5864
13 july 2012, 09:48 Moldovan reality views 5864

Simbolica comunistă, scoasă în afara legii în Moldova

Parlamentul a aprobat un proiect de hotărîre prin care condamnă regimul totalitar comunist, interzice utilizarea simbolicii comuniste (secerii şi ciocanului) şi promovarea ideologiilor totalitare pe teritoriul Republicii Moldova.

Autorul proiectelor, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că ”o astfel de condamnare a fost recomandată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei”.

Totodată, potrivit modificărilor operate la Legea cu privire la partidele politice, se interzice folosirea atributelor regimurilor politice totalitare în scopuri politice. Această interdicţie însă nu se va răsfrînge asupra monumentelor de istorie.

Proiectele respective au pus pe jar deputaţii comunişti, care l-au criticat cu vehemenţă.

”Prin aceste proiecte limitaţi activitatea politică a celui mai mare partid politic din Moldova şi de opoziţie din Parlament”, a declarat deputatul PCRM, Grigore Petrenco.

Liderul liberalilor însă s-a arătat uimit de faptul că comuniştii nu susţin iniţiativele, fiindcă ”afirmau permanent cu nu au nimic cu regimul totalitar comunist”, precum şi l-a acuzat pe Petrenco că susţine prea aprig ideologia comunistă.

”Mai bine comunist, decît fascist ca dumneavoastră, domnule Ghimpu”, a replicat parlamentarul Petrenco.

”Eu sînt antifascist şi anticomunist”, nu s-a lăsat Ghimpu.

Preşedintele fracţiunii Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a specificat că prin această decizie ”se condamnă regimul totalitar comunist, dar nu oamenii, care au lucrat atunci”.


Sursa: noi.md

Comments

 (1)
  • #1 ivanmd Reply Quote selected
    А зачем вообще вступать в полемику с таким Долбаёбом как Гимпу?
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1610
Populația:
1067 locuitori

Văscăuți este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţil Octiabriscoe și Făgădău. Localitatea Văscăuți este situată la distanța de 34 km de orașul Florești și la 120 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1067 locuitori. Prima atestare a satului Văscăuți din ținutul Soroca datează din anul 1610.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.