|
Mierea de albini din Republica Moldova, cerută în UE
Liberalizarea comerțului cu Uniunea Europeană a făcut ca mierea de albini produsă în Republica Moldova să devină un produs de export în spațiul comunitar. Exporturile de miere de albini au crescut de zece ori, ajungînd la 14 milioane de dolari anual. Cea mai mare parte a mierii moldovenești ajunge pe piața comunitară.
Expertul economic, Veaceslav Ioniță, menționează pe blogul său că Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, suportul Guvernului SUA prin proiectul Agricultură Performantă și entuziasmul apicultorilor moldoveni au fost cele trei ingrediente necesare pentru ca mierea de albine să devină produs de export.
Aproape tot volumul de miere moldovenească exportată ajunge în UE. România, Italia și Franța consumă 2/3 din mierea moldovenească destinată exporturilor, potrivit lui Veaceslav Ioniță.
Expertul consideră că majorarea volumelor de export, dar și prețul mierii, poate fi asigurată în următorii ani, prin trecerea la producerea și certificarea mierii ecologice. Cu suportul Programului SUA Agricultură Performantă, primele certificate apicultorii noștri le vor avea deja în vara acestui an, ceea ce înseamnă că ar putea exista perspectiva de dublare a exporturilor în următorii 2-3 ani.
Anul trecut, în Republica Moldova au fost produse aproximativ 5000 de tone de miere de albine.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1917
- Populația:
- 216 locuitori
Chirileni este un sat din cadrul comunei Drăgăneşti, raionul Sîngerei. Localitatea se află într-o regiune de şes şi mici coline între rîurile Soloneţ şi Ciulucul Mare, la o distanță de 17 km de oraşul Sîngerei și la 124 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 216 oameni. Satul Chirileni a fost menționat documentar în anul 1917.
Comments
(0)