01 march 2019, 17:00 Moldovan reality views 10222
Campanie de prevenire a cazurilor de prăbușire sub gheață
01 march 2019, 17:00 Moldovan reality views 10222

Campanie de prevenire a cazurilor de prăbușire sub gheață

Gheața bazinelor acvatice este foarte subțire, iar aflarea pe ea este periculoasă. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat o campanie de prevenire a cazurilor de prăbușire sub gheață, pe parcursul căreia salvatorii vor monitoriza iazurile și lacurile din țară pe parcursul sezonului rece.

Aflarea pe gheață este periculoasă cînd temperatura aerului oscilează între valori de minus și plus și dacă stratul format nu depășește 8-10 cm. Salvatorii atenționează maturii să nu lase nesupravegheați copiii în preajma bazinelor acvatice. Părinții sînt rugați să nu le permită copiilor schiatul, patinajul, dar și ieșirea pe gheață.

Dacă gheața cedează și persoana se prăbușește în apă, trebuie să încerce să urce cu pieptul pe marginea gheții, cu mîinile îndreptate în față. Odată ieșită din apă, nu trebuie să se ridice în picioare, ci să se miște tîrîș spre mal.

Potrivit datelor IGSU, în anul 2018 patru persoane s-au prăbușit sub gheață.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat atenționează că în rîurile și bazinele acvatice din țară se prognozează distrugerea treptată а formațiunilor de gheață. Gheața este subțire, fragilă și îmbibată cu apă, ieșirea pe ea prezintă pericol.

Source: ipn.md

Keywords:

campania , gheata

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1965
Populația:
514 locuitori

Socoleni este un sat din cadrul oraşului Anenii Noi, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Anenii Noi și la 38 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 514 locuitori. Satul Socoleni a fost înființat în anul 1965.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.