|
Moldova va avea un nou cod al transportului feroviar
Noul Cod al transportului feroviar a fost dezbătut, astăzi, în comisiile parlamentare.
Scopul proiectului este să înlăture monopolul deținut de Întreprinderea de Stat "Calea Ferată din Moldova" pe piața serviciilor feroviare. Infrastructura feroviară va aparține în continuare statului, iar serviciile de tracțiune, transport de pasageri și marfă vor putea fi prestate de operatori privați.
Potrivit noilor prevederi, operatorii de transport feroviar vor avea dreptul de acces la infrastructura feroviară în baza unei plăți pentru utilizarea infrastructurii. Plata, care va acoperi cheltuielile de gestionare a infrastructurii, urmează a fi stabilită în baza unei metodologii de calcul, aprobată de Guvern. De asemenea, operatorii de transport feroviar vor putea presta serviciile de transport la un preț pe care îl vor stabili de sine stătător.
Autorii proiectului propun stabilirea taxei de acces la infrastructura feroviară la un nivel minim posibil și finanțarea parțială de către Guvern a costurilor de gestionare a infrastructurii. Acest lucru va contribui la dezvoltarea transportului feroviar și reorientarea fluxurilor de marfă și călători de pe calea rutieră către transportul feroviar, care oferă un nivel mai înalt de siguranță pasagerilor și are un impact mai redus asupra mediului.
Noul Cod mai stabilește reguli stricte privind acordarea serviciilor de transport pasageri, modul de deservire, mecanismul de compensare, alte aspecte legate de protecția drepturilor consumatorilor. De asemenea, întreprinderile care vor presta servicii de transport feroviar vor trebui să dețină un act permisiv – certificatul de siguranță, iar gestionarul infrastructurii – autorizație de siguranță. Actele respective vor fi eliberate de Autoritatea Feroviară, în baza evaluării sistemului de management al siguranței.
Conform informațiilor prezentate de Ministerul Economiei și Infrastructurii, Întreprinderea de Stat "Calea Ferată din Moldova" a acumulat datorii de circa 500 mln de lei. Totodată, menținerea unor servicii și active care nu participă la realizarea activității de transport feroviar generează pierderi anuale de circa 100-200 mln de lei.
Proiectul urmează a fi votat de plenul Parlamentului. Conform prevederilor Constituției, mandatul Parlamentului se prelungește pînă la întrunirea legală a noii componențe. În această perioadă, Parlamentul poate adopta legi ordinare, hotărîri etc., poate organiza audieri, consultări și efectua control parlamentar.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1495
- Populația:
- 2734 mii locuitori
Cinişeuţi este un sat şi comună din raionul Rezina. Amplasat pe malul pîrîului Saharna, satul Cinişeuţi este situat la o distanță de 13 km de oraşul Rezina şi la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2734 de oameni. Satul Cinişeuţi este cel mai mare ca număr al populaţiei din raionul Rezina. Prima menţiune documentară a satului Cinişeuţi datează din 5 februarie 1495.
Comments
(0)